Мръсната тайна на Великобритания

Химически завод - който според САЩ е главният обект за производство на иракските химически оръжия - е бил тайно построен от Великобритания през 1985 г., зад гърба на американците, разкри Гардиан.

Има документи, които показват, че по онова време британски министри са знаели, че заводът за 14 милиона лири Фалуджа 2, вероятно ще бъде използван за производство на иприт и на невропаралитични газове. Съществуват документи, в които високопоставени служители пишат, че Саддам Хюсеин активно използва газ срещу своите противници и че има "голяма вероятност" иракчаните да възнамеряват да използват хлорния завод за производство на иприт. По онова време се знаеше, че Саддам използва газ срещу хиляди иранските войници в иранско-иракската война.

Въпреки това министри от тогавашното правителство на Тачър тайно са оказали финансова подкрепа на участващата в изграждането на завода британската компания Uhde Ltd., като са ѝ предоставили експортни гаранции.

Пол Чанън, тогавашен търговски министър, скрил съществуването на договора за хлорния завод от американската администрация, която настоявала за контрол върху подобен износ.

Чанън освен това инструктирал Отдела за застраховане на износа да запази подробностите около сделката в тайна от обществеността.

От документите става ясно, че Чанън е отхвърлил аргументите на държавния министър на външните работи Ричард Люс, който го убеждавал, че ако новината се разчуе, сделката ще съсипе репутацията на Великобритания пред света. "Смятам, че трябва да се направи всичко възможно да се предотврати предлаганата продажба и да се откаже на заинтересованата компания подкрепата на Отдела за застраховане на износа", писал Люс.

Министерството на отбраната също се противопоставило, като предупредило, че заводът може да бъде използван за производство на химически оръжия.

Но Чанън, в изпълнение на политиката на Тачър за подкрепа на иракския диктатор, заявил: "Ако са наложи забрана, това няма да се отрази добре на перспективите за търговия с Ирак".

Британският данъкоплатец е бил дори принуден да изпише чек за 300 000 лири - като компенсации на компанията, която била германска собственост. Това станало след като последните предпускови изпитания на завода, приключили през май 1990 г., били прекъснати от избухването на войната в Персийския залив.

Заводът за производство на хлор Фалуджа-2, намиращ се на около 80 километра от Багдад, близо до въздушната база Хавания, бе посочен от САЩ като пример за промишлено предприятие, преустроено от Саддам Хюсеин за производство на химически оръжия.

Миналия месец то бе цитирано в доклада на Колин Пауъл пред Съвета за сигурност като един от доводите му защо светът трябва да започне война срещу Ирак.

Спътникови снимки на Фалуджа-2, доказващи, че заводът е обект за производство на химически оръжия, бяха публикувани още по-рано от ЦРУ. През септември миналата година с разрешението на Тони Блеър бе публикуван доклад на британския Съвместен комитет по разузнаването. В него Фалуджа отново е посочен като възстановен завод, който "в миналото бил свързван с програмите за химически оръжия".

Оръжейните инспектори на ООН посетиха Фалуджа-2 през декември и Ханс Бликс, техният ръководител, докладва пред Съвета за сигурност, че химическите му инсталации може би трябва да бъдат разрушени.

Досега обаче съмнителната роля, която Великобритания е изиграла в изграждането на Фалуджа, оставаше неразкрита.

Вчера компанията майка на Uhde Ltd в Дортмунд, Германия потвърди, че тогавашното ѝ британско подразделение е построило Фалуджа-2 по поръчка на иракската Държавна компания за производство на пестициди. Смята се, че това е иракското предприятие, разработващо химически оръжия.

Говорител на германската компания заяви: "Това е бил обикновен завод за производство на хлор и сода каустик. Той не е можел да произвежда други продукти".

Документите сочат, че по онова време британското разузнаване е знаело, че Ирак, изпитвайки все по-голeми затруднения да се сдобие по законен път с необходимите му изходни и междинни химически вещества, е смятал да използва хлора като основа за производство на химически вещества като епихлорохидрин и фосфатен трихлорид. Те на свой ред са били използвани за производство на иприт и невропаралитични газове.

Пол Чанън, който днес вече носи титлата лорд Калведон, снощи бе открит на почивка на карибския остров Мустик. Секретарят му заяви: "Той не може да възрази срещу тези твърдения. Затова, той няма да коментира".

По БТА

Още от Свят