Мръсни танци между ГЕРБ и БСП в Столичния общински съвет

БГНЕС

След като общинският съветник от ГЕРБ Денка Кушвалиева подаде оставка заради разкрития за злоупотреби в столична поликлиника, нейните съпартийци от Столичния общински съвет (СОС) атакуваха съветника от БСП Борислав Борисов. Поводът е купените от фамилията на Борисов имоти от скандалната общинска фирма “Софийски имоти” през 2003 г.

На заседанието на СОС в четвъртък групата на ГЕРБ настоя с декларация Борислав Борисов да подаде оставка. Нароченият социалист отсъстваше от заседанието, според съпартийците му заради ангажименти. “Атаката срещу мен е политическа, може би - реванш в отговор на действия на БСП”, каза той през агенция “Фокус”. Допълни, че не се притеснява и страхува от нищо, а се гордее с това, което е направил.

Общинарите от БСП, винаги готови с контраофанзива, този път се оказаха леко неподготвени и изненадани. При положение, че и други вече бивши съветници от БСП са купували от “Софийски имоти” на занижени цени и медиите са писали за това преди години.

Нямаме специално звено, което да се занимава с проверки един на друг. Това е характерно за други политически партии”, каза Жельо Бойчев, председател на групата на БСП в СОС. Той допълни, че ще изчакат компетентните органи да се произнесат по случая и едва тогава ще вземат решение.

Не съм знаел, че арх. Борисов е купил имоти, каза Росен Малинов от БСП, който е единственият бивш агент на службите в СОС и дългогодишен общински съветник и би трябвало да е съвсем наясно кой с какви имоти се е уредил от скандалната общинска фирма.

След сесията на СОС групата на БСП се събра да обсъжда случая. На сбирката е дошъл арх.Борисов и е бил изслушан. Съобщил е, че Националната агенция по приходите е започнала проверка и той е оказал пълно съдействие, защото нямал какво да крие, разказаха съветници.

БСП ще контраатакува с нови разкрития за Андрей Иванов

Очаква се БСП да контраатакува с нови разкрития за дейността на бившия председател на СОС Андрей Иванов. “Заредени сме”, споделиха неофициално социалисти.

Росен Малинов уточни, че не са се целили в отстраняването на Денка Кушвалиева, а “много по-високо, ако не си разбрала” без да конкретизира.

След атаката срещу Кушвалиева, БСП атакува за пореден път Андрей Иванов с изнесени данни за сина му Бранимир, който с кредит от 6 млн. лв. от Общинска банка в разгара на предизборната кампания купува фирма за да реализира европроект по селската програма.

Документите на БСП услужливо бяха подадени от противник на Иванов вътре в ГЕРБ, който искаше да заеме председателския пост на СОС.

Заиграването не е случайно. То е за разпределяне на сферите на влияние, точно както беше по времето на тандема Стефан Софиянски – Антоан Николов. Според вътрешнопартийна информация, БСП са се съгласили на мръсната игра срещу обещанието социалистите да запазят контрола върху “Топлофикация София”.

В замяна човекът от ГЕРБ ще получи тяхната подкрепа за градския транспорт, където в момента тече разпределението на 100 млн. лв. по европроект чрез обществени поръчки. Този сектор беше в сферата на влияние на Андрей Иванов, но след отстраняването му си тръгна и “вечният” шеф на “Столичен автотранспорт” Асен Добранов.

Интересна подробност е, че на пресконференцията на БСП, на която бе обявен случаят със сина на Андрей Иванов, изненадващо се появи председателят на градската организация на партията Румен Овчаров, който има интереси в енергетиката. Овчаров беше във видимо добро настроение и се усмихваше доволно. На пресконференцията за Кушвалиева Овчаров отсъстваше. Принципно нищо в градската организация на БСП не минава без негова санкция, твърдят социалисти.

Над 70 имота продаде “Софийски имоти” между двата тура на изборите през 2003 г.

Случаят с арх. Борислав Борисов е от 2003 г. и е един от 70-те сделки, които станаха между двата тура на изборите. Най-скандалната от тях беше създаването на смесеното дружество “София сити къмпани” за Южния парк, в управлението на което беше секретарят на висшия съвет на БСП Евгений Узунов, както и членове от бившите ВИС и СИК.

С имоти се облажи и друг общински съветник от БСП Стефан Василев. Най-много обаче взе Симеон Симеонов, наричан галено "чичо Симо". Той беше председател на надзорния съвет на “Софийски имоти” и един от подсъдимите по делото, но съдът го оправда.

Няма човек от властта, който да е поискал и да не е получил имот от “Софийски имоти”, обичаше да казва някогашният изпълнителен директор на “Софийски имоти” Тошко Добрев. Той беше осъден на първа инстанция по две дела, а по едно беше оправдан.

Споделяне

Още от България