Мръсните пари си отиват от пазара на недвижими имоти

Недвижимите имоти, купувани с пари, чийто произход трудно може да се докаже, ще се предложат на пазара още през първите месеци на тази година, прогнозираха във вторник  анализаторите от специализирания сайт imoti.net. По изчисления на специалистите, за продажба ще се обявят имоти на стойност от над 1,3 млрд. евро.

Първата и най-видна промяна на пазара у нас ще е свързана с имотите, в които са инвестирани т.нар. “горещи пари”.  По неофициални данни на imoti.net, през миналата година в имоти са вложени над 1 млрд. евро от тези пари. По-голямата част са били инвестирани в жилищния сегмент на пазара в София, Бургас, Варна, Пловдив и терени около зимните курорти. Експерти от бранша смятат, че в много от случаите, средствата с неясен произход са влагани в имоти без значение от цената им, в много отношения дори и неразумно.

Според анализаторите, големият въпрос е дали ще се намерят купувачи за тези имоти.

Родният пазар на имоти ще претърпи и други сериозни промени през настоящата година.

Ще намалява броят на пазарните играчи и аматьорите на пазара постепенно ще се изтеглят от него.

2007 година вероятно ще е последната, в която се очакват индивидуални играчи на пазара на недвижимите имоти, които да влияят върху него. Това са предимно чужденци, които развиват малък бизнес.

От imoti.net прогнозираха, че идва времето на големите инвеститори -  компании, инвестиционни и пенсионни фондове, които не само играят по определени правила на пазара, но и налагат своите правила там.

Друга сериозна промяна, която очакват анализаторите, е свързана с т.нар. средна класа в България. Според различни статистически изследвания, българските граждани, които влизат в границите на средната класа, са около 200 хиляди души на възраст от 25 до 40 години. Прогнозата е, че доходите на тази прослойка ще нараснат средно с около 20 на сто след членството на страната ни в ЕС.

По данни на специализирания сайт една трета от тези граждани са получили ипотечен кредит и са закупили имот.  При останалите повишаването на доходите ще доведе и до инвестиционни намерения на имотния пазар в страната, което според прогнозните данни ще увеличи сделките с имоти с още 50-70 хиляди.

Интересите на този тип купувачи са насочени към определени сегменти – предимно луксозно строителство в зоната под най-скъпите имоти. Като резултат от този интерес брокерите на пазара очакват да се увеличи покупката на парцели за еднофамилни къщи в престижни градски предградия.

Държавната кампания за саниране на старите жилищни сгради също може да повлияе сериозно на имотния пазар у нас, но това ще стане не по-рано от 2-3 години. Успешното саниране на панелните блокове и ЕПК, строени през 60-те и 70-те години ще доведе до значително оскъпяване на апартаментите в тези сгради.

Като цяло, тенденцията в новоприсъединилите се страни членки на ЕС е към лек спад при цените на имотите. Прогнозата на imoti.net  е, че цените на българския пазар за недвижими имоти ще паднат с около 2-3%, но и това ще повлияе на пазара. Прогнозата е, че през следващата година средната цена на апартамент в София ще се движи около 750-800 евро.

Тенденцията е да нараства и разликата в цените на луксозното строителство в престижни квартали и жилищата в масовите комплекси.

Споделяне

Още от Имоти

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?