Мръсният въздух трайно уврежда зрението

Мръсният въздух трайно уврежда зрението

Замърсяването на въздуха увеличава риска от необратима загуба на зрение. Това показват резултатите от дългосрочно проучване на The UK Biobank Eye and Vision Consortium, в което са участвали учени от Оксфордския университет, публикувано в понеделник в British Journal of Ophthalmology и цитирано от световните агенции.

В него е разгледана връзката между мръсния въздух и дегенерацията на макулата – онази част от окото, отговорна за остротата на зрението. Дегенерацията на макулата (ADM) е основната причина за увреждането на зрението на хората над 50 години и досега като рисковите фактори за това са били разглеждани освен възрастта и генетиката и тютюнопушенето. Сег е прибавен и мръсният въздух.

Анализирани са данните от изследвания на близо 116 хил. участника на възраст от 40 до 69 години, които не са имали проблеми със зрението при старта на проучването през 2006 г. Официалните данни за трафика и нивата на азотен оксид и малките прахови частици са били използвани за изчисляване на средногодишните нива на замърсяване на въздуха на местата на живеене на участниците. Те били тествани няколко години по-късно за проблеми със зрението. Общо 1286 участници или 1.1 на сто от всички са диагностицирани с AMD в края на периода на изследване. След отчитане на други влияещи фактори, включително основните здравословни условия и начин на живот, излагането на фини прахови частици е свързано с 8% по-висок риск от индивидуална дегенерация на макулата.

"Като цяло нашите констатации заключават, че замърсяването на атмосферния въздух, особено с фини прахови частици или частици, свързани с отделянето на емисии, може да повлияе на риска от AMD", казват авторите на изследването.

Нашите констатации допринасят за нарастващите доказателства за вредните ефекти от замърсяването на атмосферния въздух, дори в условията на относително ниско излагане", допълват те и прогнозират, че при сегашни 200 млн. случая на хора с ADM те могат да достигнат 300 млн. през 2040 г.

"Асоциацията на макулната дегенерация е добре запозната с риска от тютюнопушене, но тази нова констатация за екологична връзка, свързана със замърсяването на атмосферата, ще допринесе допълнително за дебата по климатичните промени", казва Робърт Макларън, професор по офталмология в Университета в Оксфорд, цитиран от АФП.

Споделяне

Още от Общество