Проверки на министъра на туризма по плажовете откриха

Мръсотия, незаконни такси и липса на медици на Северното Черноморие

Събирани незаконно такси от туристи за ползване на курортна инфраструктура, разположени нерегламентирано плажни принадлежности, мръсотия и липса на медицински пунктове и оборудване за спасителните постове откриха проверки на министъра на туризма по плажове на Северното Черноморие, извършени в четвъртък.

Най-фрапантни са откритите нарушения на шест плажа в района на курорта Русалка. Екипите на проверяващи, придружени от полицейски служители, установили, че плажът в при залива Тауклиман незнайно как се е оказал частен имот и единственият достъп до него е по вода. На другите пет плажа на Русалка, които са неохраняеми, се извършват дейности в нарушение на закона – събират се такси от плажуващите за това, че ползват инфраструктурата на комплекса. Това е недопустимо, защото по закон на туристите трябва да бъде осигурен безплатен пешеходен достъп до плажните ивици, посочиха от Министерството на туризма.

На плаж Русалка-централен пък били поставени плажни принадлежности без разрешение, а на плаж Русалка-Каяк се отдавали кану-каяци, без да това да е давано разрешение и да има одобрен воден коридор за извеждане на плавателните съдове.

Ангелкова заяви, че констатираните проблеми ще бъдат докладвани на съответните институции, на нарушителите са издадени предписания за отстраняването на нередностите. От ведомството обаче не дадоха повече информация за наложени санкции и кои са фирмите нарушители на шестте плажа на Русалка.

Проверката на плаж "Балчик-централен“ установила, че пясъчната ивица е мръсна и на наемателя на плажа е разпоредено почистването му. Той също така трябва да премахне установени преместваеми обекти извън одобрената от министерството схема за разполагането им.

Инспекцията на плажа "Къмпинг Добруджа“, част 4, в Шабла, който е един от най-красивите по Българското Черноморие, открила липсата на медицинско оборудване и на оборудване на спасителните постове. Стопанинът на пясъчната ивица трябва да осигури такива и нова проверка ще проследи дали това е направено, каза Ангелкова, цитирана от пресцентъра си.

Тя е посетила и редица неохраняеми плажове в региона на Шабла, както и в Дуранкулак. На плажа "Дуранкулак" областната администрация на Добрич е осигурила водно спасяване, посочиха от ведомството.

При проверката на Северното Черноморие в четвъртък не са били открити нарушения само при стопанисването на една от трите части на плажа "Крапец-север“. Наемателят на тази част е осигурил всички задължителни дейности на плажа, съгласно нормативните изисквания.

Ангелкова посети и къмпинга край Дуранкулак и коментира, че ведомството ѝ ще продължи да проучва възможностите за изграждане на регламентирани къмпинги и създаването на повече места за тях. Така по думите ѝ ще бъдат привлечени още пътешественици, любители на този вид туризъм. Тя посочи, че се забелязва засилен интерес към къмпингуването, особено в тази част на Черноморието, която е предпочитана от по-приключенски настроените туристи.

Министърът припомни, че се подготвят предложения за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и в Закона за устройство на територията, чрез които ще бъдат групирани морските плажове според характеристиките им и ще се къмпингува само на определените за целта места. Така ще се предотврати замърсяването и ще се защити природата, посочи тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес