Мрежа за боеве с кучета ще провери прокуратурата в Русе след репортаж на ББС

Кадър от репортажа на ББС за мрежата за кучешки боеве

Полицията и прокуратурата в Русе започнаха проверка по фактите, изнесени от разследващ екип на британската телевизия Би Би Си (BBC1) за българин, участник в мрежа за организиране на кучешки боеве и търговия с обучени за битка кучета, съобщи БНР.

В разследването на британския телевизионен канал, организирано с помощта на неправителствената организация "Лига срещу жестоките спортове" и частни детективи, е разкрит основният организатор на мрежата – българин с име Ивайло Николов от Русе. Той е  собственик на развъдник за питбули и на фирма за превоз на животни, твърди ББС.

Разследващи под прикритие на телевизията успяват да поръчат питбул с високи бойни качества от Молдова, който срещу 3000 евро трябва да им бъде доставен в България с издаден от български ветеринарен лекар паспорт. 

Според телевизионния репортаж Николов е доставял животни в поне 29 страни от целия свят – от Виетнам, Непал, Пакистан и Близкия изток, до Западна Европа и САЩ.

В репортажа са показани кадри от бой между питбули, в който ясно се чува българска реч.

"След толкова скандални разкрития намесата на полицията и прокуратурата трябва да е незабавна", каза Явор Гечев от българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи".

Според него е "необходимо да бъдат изяснени имената на всички участници в схемата за търговия със смърт, включително и на ветеринарните лекари, издавали паспорти на продаваните животни". Ветеринарните лекари трябва да понесат най-тежките предвидени от закона наказания, смята Явор Гечев.

Организирането и участието в провеждането на боеве с животни, както и отглеждането, тренирането или предоставянето на животни за боеве, е инкриминирано у нас от 2011 г. Предвиденото наказание в закона е затвор до 5 години и глоба до 10 000 лв. Промените бяха приети след разследване на Нова телевизия и журналистката Диляна Гайтанджиева, което разкри схема за провеждане на кучешки боеве около София с участието и на служител от МВР. Тогава от вътрешното министерство наказаха полицая само с мъмрене.

През последните години почти липсват разкрити подобни престъпления, отбелязват от "Четири лапи". Най-нашумелият случай беше от Пловдив, където през 2016 г. прокуратурата и полицията разбиха група за обучение на кучета за боеве, организирана от бивш полицай. Тогава бяха конфискувани повече от 40 животни, които все още са в общинския приют в Пловдив, защото по делото няма окончателна присъда.

Слабата разкриваемост на боевете с животни у нас се дължи както на липсата на практика, така и на затворения кръг от хора, много от които с големи финансови възможности, които се занимават с тази престъпна дейност, се казва в позицията на "Четири лапи".

Ръководителят на Областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Теодор Атанасов съобщи, че още днес е започнала съвместна проверка с Районната прокуратура по изнесените факти и обстоятелства в репортажа на ББС.

Споделяне

Още от България