Мрежа за трафик на хора с индустриални мащаби

 Афганистанецът Самсур Лаху

Осъденият в Унгария шеф на група трафиканти организирал прехвърлянето на над 1000 мигранти към Германия

Афганистанецът Самсур Лаху, който вчера беше осъден заедно с трима българи в унгарския град Кечкемет на 25 години затвор за смъртта на 71 мигранти в хладилен камион през 2015 г., е ръководил мрежа с почти индустриални мащаби за трафик на хора към Западна Европа в разгара на бежанската вълна, и то с пълно презрение към човешкия живот, съобщава Франс прес като се позовава на данни, събрани по време на унгарското разследване.


Лаху е използвал десетки превозни средства, ръководил е съучастници в няколко държави и е имал усъвършенствана логистика. Този 31-годишен мъж с фино лице е организирал превозването на най-малко 1106 мигранти, от всеки от които са били искани по 3500 евро, за да преминат в Австрия или Германия.


Пристигнал незаконно в Унгария през 2013 г., където създава един от оперативните си центрове, говорещ добре английски, арабски, пущу, сръбски и унгарски, Лаху започва дейността си скромно през февруари 2015 г.


Трафикът му бързо се разраства, когато тунизиец му предлага да организира "редовен транспорт" между Унгария и Германия, срещу 1000 евро на човек, твърди унгарското разследване.


През юли 2015 г., когато миграционният натиск нараства поради конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан, Лаху структурира професионално мрежата си, от Сърбия до Германия.


С помощта на българин, когото прави свой заместник и който вчера също получи 25 години затвор, Лаху създава стройна организация с отделни отговорници за финансите, работната сила, логистиката и закупуването на превозни средства, за които изисква да са в добро състояние.


На най-ниското стъпало в организацията на афганистанеца са шофьорите, предимно българи. Получаващи между 500 и 2000 евро на курс, те са изложени на най-голям риск при пътни проверки и са бити, ако отказват да работят. Няколко от тях бяха арестувани от германската полиция в региона на Пасау, сред тях двама със съответно 26 и 36 мигранти в превозните им средства.


Мрежата, която разполага с леки автомобили за предупреждаване и следване, се сдобива с все по-големи превозни средства. Натъпканите в тях мигранти, сред които има жени и деца, са транспортирани във все по-ужасяващи условия, без паузи за ходене до тоалетна и почти без кислород.


Има случаи, когато са били транспортирани до 81 души в 17 кв. метра, посочи прокуратурата, която изтъкна "физическите и психически страдания", причинявани на мигрантите, отбелязва агенцията.


Тревожните сигнали се множат: мнозина припадат, а през лятото на 2015 г. жена умира от задушаване.


Това обаче не променя начина на действие на Самсур Лаху. Точно обратното, той се насочва към хладилни камиони, които не бият толкова на очи. Така се стига до трагедията на 26 август 2016 година. Натъпкани в 14 кв.м, 71 мигранти, сред които четири деца, умират мъчително в херметически затвореното хладилно отделение.


Когато подчинените на Лаху му се обаждат и му казват, че хората се задушават и викат за помощ, той строго забранява да се отвори хладилното помещение, сочат записи от телефонните разговори, представени от прокуратурата. "Да ги остави по-скоро да умрат. Това е заповед", казва той на заместника си, който го пита какво да нареди на шофьора.


Ден след драмата, с пълно съзнание за станалото в хладилния му камион, Лаху организира нов транспорт при сходни условия, но този път 67-те мигранти се спасяват, защото успяват да разбият вратата на хладилното отделение.


Унгарската прокуратура изтъкна "ужасяващото безразличие и безгранична алчност" на Лаху, който е спечелил от трафик на хора най-малко 300 000 евро.


При произнасянето на присъдата му вчера афганистанецът остана безучастен. Веднага след това прокурорът Габор Шмид, който беше поискал за Лаху и двама от съучастниците му доживотен затвор без право на замяна, обяви, че ще протестира наказанието на по-горната инстанция, защото "присъдата не отразява в достатъчна степен условията на престъплението".

 

Веднага след него Лаху заяви, че ще обжалва, защото не бил отговорен за смъртта на мигрантите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?