Мрежата "Офшор лийкс" отвори за ползване цялата си база данни

Мрежата "Офшор лийкс" отвори за ползване цялата си база данни

Базата данни със сметки и имена на притежателите им в офшорни зони, бе отворена в петък за ползване.

"Офшор лийкс" (Оffshore Leaks, от англ. буквално означава "офшорно изтичане" е дело на базиран във Вашингтон независим консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Организацията съобщи в изявление, публикувано в интернет, че "най-добрата информация може да дойде от отворено сътрудничество, в което читателите могат да разгледат базата данни", станала основа на разследването "Офшор лийкс", предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Неправителствената организация е разработила приложение, което позволява да се намери връзката между офшорна дъщерна фирма на голяма компания и "бенефициенти" или собственици на повече или по-малко тайни сметки.

Както стана ясно, например, от разкритията на вестник "Монд" (Le Monde) през април, БНП Париба (BNP Paribas) и Креди Агрикол (Credit Agricole) са помагали за създаването на офшорни компании в т.нар. данъчни убежища през 1990 и 2000 година.

Трудно е да се ориентираш в гората от имена, да научиш дали тези сметки все още съществуват и на кого принадлежат в действителност, дори и за десетките разследващи журналисти, които ровят от няколко месеца в около 2.5 милиона досиета.

"След повече от година ... журналистите от ICIJ и техните партньори все още копаят в това огромно богатство от информация", обяснява неправителствената организация.

"Базата данни на "Офшор лийкс" дава възможност да се обърнем към журналисти и представители на обществеността от целия свят, включително и в най-засегнатите от корупция и интриги страни", добавя ICIJ. "Обществото може да ни помогне в тази много важна задача, ориентирайки ни в нови посоки".

"За първи път в историята такава богата информация за тайни сметки е на разположение на обществеността", заяви ръководителят на организацията Джерард Райл.

В сътрудничество с няколко вестника организацията координира огромна част от световната разследваща журналистика за работата по разкриване на инвестициите в данъчни убежища. Много известни личности бяха опетнени от разкритията в началото на април.

Например във Франция бивш ковчежник на кампанията на президента Франсоа Оланд, Жан-Жак Ожие, трябваше да обяснява за инвестициите си на Каймановите острови.

"Правим това, защото политическият климат се промени драматично през последните месеци", добави Райл, отбелязвайки, че следващата среща на Г8 ще се насочи и към проблема с укриването на данъци.

Британският премиер Дейвид Камерън, който ще бъде домакин на срещата на Г8 следващата седмица в Северна Ирландия, призова миналия месец лидерите на десет отвъдморски територии или протекторати на британската корона, смятани за данъчни убежища, да подпомогнат усилията на Лондон в борбата срещу укриването на данъци.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят