Борисов обяви правителството на ГЕРБ за най-екологичното

Мрежата срещу шапа от Турция заплашвала зайци и птички и била скъпа

Горски ще следят за болестта след спирането на строежа на оградата

След като в сряда правителството реши да спре изграждането на защитна мрежа по границата с Турция срещу навлизането на болни от шап животни, като противодействие на заразата ще се засили ветеринарният контрол и физическата охрана по границата ни с южната ни съседка. Турция. Горските стражи активно ще се включат в охраната регулярно и ще бъдат увеличени пробите от животни за навременно откриване на евентуално влязла у нас зараза. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Царево в петък.

От публикувана същия ден стенограма от заседанието на Министерския съвет пък става ясно, че решението за прекратяване на изграждането на съоръжението било взето по финансови и екологични причини.

 

По думите на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков най-важната причина, поради която се отменя строежът, е че ще противоречи на редица екологични норми - на пътя на кафяви костенурки, четири вида зайци, птици. Министърът на околната среда Нона Караджова пък допълва, че съоръжението ще мине през територията на редица защитени местности и резервати.

 

"Доказваме, че сме най-екологично ориентираното правителство, ще помислим с отменянето на решение и за популацията на кафявите костенурки, четири вида зайци, врабчета, птички и всички останали, които тази ограда би затруднила", обяснява премиерът.

 

Борисов допълва, че са похарчени милиони за тунелчета за вълци, за мечки, визирайки строителството на магистрала "Струма", където се създават съоръжения за животните, така че аутобанът да не нарушава начинът им на живот. "Сега е важно само какви пътни знаци трябва да се приемат за преминаването на вълци, мечки, костенурки, прилепи", прави опит да се шегува премиерът.

 

Друга причина за отмяна на оградата е, че трябва да се отчуждават доста имоти, обяснява Дянков. Това ще натовари проекта с 15-20 млн. лв. при необходими за оградата 30 млн. лв, посочва вицепремиерът

 

От Министерството на земеделието и храните пък обясняват, че строежът е спрян и защото първоначално одобрените средства от Министерския съвет за съоръжението са били около 7 млн. лева. След като тримата областни управители, на чиято територия трябваше да е оградата, направили своите разчети се оказало, че са нужни 28 млн. лв.

 

Отделно се установило, че трасето на оградата преминава през 9 защитени зони за опазване на местообитания и птици и е необходимо допълнителна оценка за съответствие по Закона за биологичното разнообразие. Средствата за отчуждаване на имотите и времето, което ще отнеме тази процедура, също си казали думата за прекратяването на проекта.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?