Мрежови технологии на лизинг за малкия бизнес пуска “Сиско” у нас

Мрежови технологии на лизинг за малкия бизнес пуска “Сиско” у нас

Схема за изгоден оперативен и финансов лизинг на технологични решения за нуждите на малкия и средния бизнес, пуска до няколко седмици на българския пазар телекомуникационната компания “Сиско”. Това съобщи на среща с журналисти във вторник вицепрезидентът на световния гигант Мило Шахер.

Чрез тази схема дребните предприемачи, които разчитат на приложенията на информационните технологии за развитието на бизнеса си, но не разполагат с налични средства, ще могат да купят на лизинг или да ползват по наем комуникационни или мрежови технологии. Тъй като няма да работим с финансови институции, а сами имаме капацитета за осигурим лизинговата програма, тя ще е изключително изгодна, каза Шахер, но допълни, че подробностите ще бъдат оповестени след няколко седмици.

Той посочи, че такава програма вече се предлага в Русия и Бразилия, до дни ще стартира и в Турция, но за всяка държава системата е различна. При тази схема, след анализ на нуждите на малката или средната фирма с оглед нейните бизнес планове, ще се предложи индивидуално решение, което най-добре отговаря на търсения от мениджърите ѝ ефект. Ако фирмата вече е инвестирала в други технологични решения, които не са приложими вече за нуждите на бизнеса, те ще се изкупуват от “Сиско”, тъй като компанията може да ги използва в други случаи, обясниха от компанията.

Лизинговата програма на “Сиско” се пуска, защото проучване на компанията в 12 държави показало, че дребният бизнес оценява предимствата на технологичните приложения, но няма финансовата възможност да инвестира в тях, обясни Шахер.

От липса на средства за инвестиции в IP-телефония например, са се оплакали 43 на сто от анкетираните български малки и средни предприятия. В същото време 42 на сто от дребните предприемачи смятат, че техните служители не са достатъчно квалифицирани да работят с нови технологии. 77 процента от запитаните представители на малкия бизнес в България отчитат необходимостта от безжични мрежи в момента, 78 на сто от тях смятат, че и в следващите три години ще  имат нужда от мрежови технологии. Като основна причина за необходимостта от технологиите за отдалечен достъп  58 на сто от анкетираните дребни бизнесмени посочват намаляването на разходите за комуникации. 73 на сто от интервюираните смятат също така, че така се увеличава и производителността на служителите.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?