МРРБ анулира финансово необезпечени договори за 160 млн. лв.

МРРБ анулира финансово необезпечени договори за 160 млн. лв.
Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще прекрати договори с частни фирми за 160 млн. лева, тъй като дейностите по тях не са започнали, а ведомството няма пари да ги обезпечи. Това съобщи в четвъртък регионалният министър Росен Плевнелиев по време на форум, посветен на мерките срещу сивата икономика.

При идването на власт на ГЕРБ Плевнелиев наследи от предшественика си Асен Гагаузов (БСП) необезпечени договори за над 300 млн. лева. Някои от тях са започнати, а други са били планирани да започнат през 2010 г., 2011 и 2012 г. Именно те ще бъдат прекратени.

По думите на министъра компаниите нямало да ги "заболи много, много", а тъй като работа по тези проекти не е извършена, фирмите нямало да искат неустойки. Проектите са основно във ВиК сектора, за благоустройствени дейности и в пътния сектор.

Когато има пари за тези проекти, ще се планира внимателно изпълнението им, но сега тези договори се прекратяват окончателно, заяви министърът. Той уточни, че ще има и договори, които няма да бъдат прекратени, а само замразени за цялата 2010 г.

Разбиване на корупционния модел

Анулирането на тези поръчки е "разбиване на корупционния модел да се сключват договори без осигурено финансиране и малка революция", каза Плевнелиев.

Той поясни, че през последните 20 години е обичайна практика да се подписват финансово необезпечени договори, което генерира корупция, защото се оказва, че един административен служител трябва да вземе решение на кого колко пари да плати, а строителните фирми имат нужда от тези плащания и почват да предлагат подкупи.

Министърът заяви, че от 1 януари 2010 г. ведомството му ще сключва само 100% финансово обезпечени договори, което е една от мерките за справяне със сивата икономика. Друга мярка е да се работи само по пазарни цени. Като част от борбата с корупцията на регионалното министерство, Плевнелиев посочи включването на организацията "Прозрачност без граници" в процедурата за дострояването на магистрала "Тракия".

Държавата плаща задължения към фирми, за да си ги прибере през НАП

Регионалното министерство дължи на бизнеса 250 млн. лева, от които 175 млн. са задълженията на пътната агенция към фирмите за зимно почистване. Останалите 75 млн. са дълговете на другите структури на регионалното министерство – задължения във ВиК сектора, за благоустрояване и т.н.

Около 25 млн. лева от отпуснатите в сряда от правителството 50 млн. лева за изчистване на дълговете на ведомствата ще отидат за пътните фирми. Към тях МРРБ ще добави 44 млн. лева - или целия си останал бюджет до края на годината.

Между 20 и 30 млн. лева от задълженията към компаниите ще бъдат изчистени по схема с Национална агенция по приходите (НАП).

"В един ден финансовото министерство ще преведе на регионалното 30 млн. лв., които ще бъдат разплатени към компаниите с публични задължения (ДДС, социални осигуровки и други). Тези компании обаче няма да могат да ползват тези пари, защото автоматично данъчните администрации ще си ги приберат обратно от сметките им", обясни Плевнелиев.

Нито една подадена кандидатура за шеф на пътната агенция

Няколко дни преди крайния срок за подаване на кандидатури в конкурса за изпълнителен директор на Агенция "Пътна инфраструктура" няма нито един кандидат за поста, каза още Плевнелиев.

Той изрази надежда и.д. председателят на агенцията Божидар Йотов да подаде документи, "защото се справя добре".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?