МРРБ даде 400 хил. лв. по скандална поръчка за борба с корупцията

МРРБ даде 400 хил. лв. по скандална поръчка за борба с корупцията

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е сключило в средата на декември договор с българската фирма "Консепт" ООД, която да консултира Агенция ФАР към министерството срещу корупционни практики. Договорът е на стойност 332 хил. лева без ДДС, като с начислен данък сумата излиза близо 400 хил. лева, става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Целта на обществената поръчка е фирмата консултант да усъвършенства управлението на Агенция ФАР и да се предотвратят корупционни практики. Проблемът е, че конкурсът е стартиран един месец преди Европейската комисия да съобщи, че окончателно и безвъзвратно отнема акредитацията на звеното в МРРБ заради калпавото му управление, а договорът с фирмата изпълнител е сключен около месец след решението от Брюксел, което тотално обезсмисля скъпата поръчка. След "шамара", който ЕК ни зашлеви през ноември, страната ни загуби безвъзвратно 220 млн. евро, а над 300 млн. са под въпрос.

Освен това фирмата е избрана без конкурс, а е била поканена от МРРБ заедно с още две фирми – "Пиконсултинг" ЕООД и "Център за професионално обучение и образование" ЕООД. Още при избора на фирмите е ясно, че само една от трите има опит в антикорупционни проекти и това е победителят – "Консепт". Проверка на в. "Дневник" показва, че компанията е собственост на Цветомира Лачева – ръководител на Агенция ФАР при предишното правителство, когато регионален министър беше Валентин Церовски от НДСВ.

Фирмата на Лачева, заедно със "СКК Таис" са спечелили и поръчка на Министерството на държавната администрация за разработване и реализиране на концепция за създаване на измерители на конфликт на интереси. И при нея е избегнат конкурсът. Тогава за половин година срещу 532 хил. лв. без ДДС двете фирми са работили по новия Закон за конфликт на интереси, който влезе в сила от тази година.

Обществената поръчка за "Консепт" е втората, която МРРБ възлага, за подобряване на работата на агенция ФАР.

Регионалното министерство вече е похарчило 156 хил. лева в поръчка за избор на консултант за Агенция ФАР, отново малко преди да ѝ отнемат акредитацията.

На 3 октомври Гагаузов кани "ПрайсУотърхаус Купърс одит" ООД, "Ърнст и Янг одит" ООД, "Грант Торнтън" ООД, "КПМГ България" ООД, "А - консулт" АД, "Дикон груп" ООД и "Център за модернизация на политиката" да участват в търг за предоставяне на консултантски услуги за укрепване капацитета на предварителния контрол в дирекция "Изпълнителна агенция програма ФАР в МРРБ".

На 4 ноември регионалното министерство сключва договор с “Грант Торнтън“ за 156 хил. лв.

Фирмата работи и за Фонд "Земеделие". Освен одит на фонда, те изготвиха и ортофото - картата, въз основа на която се изплащат директните земеделски субсидии.

Агенцията към МРРБ отговаря за 10 пътни проекта, които трябваше да се финансират с европейски средства. Общата им стойност е около 90 млн. евро, но някои от тях са частично изплатени. За доплащане остават 66 млн. евро, които ще трябва да се покрият от държавния бюджет.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?