МРРБ дава 1.6 млн. лв. за ремонт на 20 улици в община Белово

МРРБ дава 1.6 млн. лв. за ремонт на 20 улици в община Белово

С 1.6 милиона лева ще бъдат ремонтирани над 20 улици в община Белово. Средствата са осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на база сключено споразумение. Това стана ясно на среща на министър арх. Виолета Комитова с кмета на общината инж. Костадин Варев, съобщи МРРБ.

С отпуснатите пари ще бъдат основно ремонтирани 15 улици село Момина клисура, 5 в общинския център Белово и една в село Аканджиево.

Кметът Костадин Варев посочи, че споразумението с МРРБ е от 2019 г., като до момента общината със собствени средства е успяла да подмени водопроводите под улиците, предвидени за ремонт.

Със съгласието на министър Комитова срокът на споразумението ще бъде удължен, за да може обектите да бъдат завършени с нови настилки и съпътстващи съоръжения. Очакванията са до края на годината да бъдат готови десет от улиците, а останалите през следващата година.

Бяха обсъдени и въпроси, свързани със състоянието на ВиК мрежите в общината и възможностите, които се откриват пред местната администрация от решението ѝ да се включи към ВиК асоциацията в област Пазарджик.

"По този начин общината ще има достъп до европейско финансиране, за да подменя старите водопроводни и канализационни мрежи, които са от 50-те години на миналия век", заяви Комитова.

Според нея водата е стратегически отрасъл от първостепенно значение, като местната и централна власт, без значение от политически пристрастия, трябва да се възползват максимално от всички възможни източници за финансиране, защото нуждите са огромни.

Кметът потвърди, че заради старите тръби 7 от 9-те населени места в общината са на воден режим през летните месеци.

За модернизиране на ВиК мрежите в общината са нужни над 50 млн.лв., посочва МРРБ.

На срещата са коментирани и казуси около изработването на Общия устройствен план на общината, както и ремонта на главния път Пазарджик - Костенец в чертите на Белово.

В срещата са участвали министъра на регионлното развитие Виолета Комитова, заместникът ѝ Валентин Граматиков, Ангел Ангелов- съветник на министъра, кметът на Белово, както и експерти от МРРБ и общинската администрация.

Споделяне

Още от Бизнес