МРРБ е подало четири проекта по плана "Юнкер" за 1.7 млрд. евро

Най-важният е програмата за енергийна ефективност на жилищата за 600 млн. евро

Министър Павлова се надява да получим финансиране по плана "Юнкер" за санирането на жилищата

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) кандидатства с четири проекта за 1.7 млрд. евро за финансиране по плана "Юнкер". Най-важният от тях е програмата за енергийно обновяване на жилищата, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

За санирането на жилищата сме поискали 600 млн. евро, става ясно от публикуваните документи на Европейската комисия.

България изключително много разчита на финансиране на този проект, стана ясно и от думите на премиера Бойко Борисов след срещата му със зам.-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен в четвъртък в София.

Катайнен обаче не пожела да каже за кои проекти страната ни би получила финансиране. Обясни, че имаме добри възможности в транспортната и енергийната инфраструктура и препоръча да заложим на публично-частното партньорство – нещо в което България няма опит. Той акцентира и на това, че планът "Юнкер" не е за правителствата, а за бизнеса, защото това не са грантове, а заеми, които после ще се връщат.

"Безплатното" българско саниране не фигурира в примерния списък на ЕК

Националната програма за енергийна ефективност на жилищата обаче не е посочена в примерния списък с проектите, които отговарят на изискванията и биха получили гаранция по плана "Юнкер".

За саниране на сгради са посочени четири проекта на Франция, Словакия, Кипър и Холандия.

Най-голям е холандският, който е за изграждане на енергийно ефективни жилища за социално слаби за 6 млрд. евро, от които в периода 2015-2017 г. се предвижда да бъдат инвестирани 1.5 млрд. евро.

Франция кандидатства с проект за саниране на обществени сгради, който е с индикативна стойност от 710 млн. евро.

Проектът на Словакия е за публични и частни сгради за 600 млн. евро.

Единствено проектът на Кипър е за обновяването на частни сгради, но това няма да става "безплатно" каквато е българската идея, а срещу отпускане на заеми на домакинствата от специален фонд. Проектът на Кипър е за 120 млн. евро.

Пътните проекти

България кандидатства с три пътни проекта по плана "Юнкер". Единият е скоростния път Видин – Ботевград с индикативна стойност от 500 млн. евро.

Другият е магистралата от 110 км Русе – Велико Търново с прогнозна цена от 400 млн. евро.

Третият пътен проект е 48-километровата магистрала от София до Калотина за 200 млн. евро.

За нито един от тях, обаче правителството не е обявило, че има намерение да ги прави на базата на публично-частното партньорство.

Павлова посочи, че сме подали документи и за довършването на магистралите "Хемус" между София и Варна и на "Черно море" между Варна и Бургас. Тези обекти обаче не фигурират в публикуваните списъци на ЕК.

По плана "Юнкер" не може да кандидатстваме с проекти за ремонт и възстановяване на мостови и пътни съоръжения, защото това са проекти, които не отговарят на изискванията, каза министър Павлова в отговор на журналистически въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес