МРРБ иска да връща “Бургас-Александруполис“ в БЕХ

МРРБ иска да връща “Бургас-Александруполис“ в БЕХ

На предстоящото правителствено заседание в сряда министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев ще предложи проектът за строеж на петролопровода “Бургас-Александруполис“ да се върне в “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), съобщи пред журналисти в петък Плевнелиев.

Това ще е временно докато се реши окончателно какво ще се прави с проекта, обясни министърът, който в предишни изявления посочи, че България няма нужда от този проект.

В международната проектна компания “Трансболкан пайплайн“, която ще построи и експлоатира нефтопровода, България дължи 24.5 на сто, толкова има и Гърция, руски компании имат мажоритарния дял от 51 на сто.

До май 2009 г. българското участие бе поделено поравно между държавните “Булгаргаз“ и “Техноекспортстрой“, но с решение на Министерски съвет “Техноекспорт“ получи целия дял като заплати на дъщерната на БЕХ компания “Булгаргаз“ близо 3 млн. лв. за направените разходи от газовата компания по българското участие в проекта.

Сега Плевнелиев иска да прехвърли горещия картоф на БЕХ, където не бяха информирани за това намерение, което се очаква в скоро време да бъде облечено в правителствено решение.

В холдинга са силно притеснени от това, че държавата смята да им върне проекта, тъй като трябва да платят около 4 млн. евро годишни разходи за 2009 г. по проекта, който е на фаза предпроектно проучване и изготвяне на оценка за въздействието върху околната среда.

В БЕХ нямат пари за този проект, тъй като имат достатъчно други енергийни проекти, коментираха пред Mediapool от холдинга. Действащи са изграждането на газовите връзки с Гърция и Румъния, замразени временно са АЕЦ “Белене“ и газопроводът “Южен поток“, за които се очаква новото управление на държавата да се произнесе в скоро време.

Освен това холдингът е в ситуация на намалени приходи в дъщерните си дружества, от които поиска орязване на бизнес програмите именно с цел икономии. 4 млн. евро за петролопровода са непосилна сума за БЕХ, твърдят от ръководството му.

Друг проблем на енергийната компания във връзка с “Бургас-Александруполис“ е липсата на какъвто и да било експертен капацитет по изграждането на петролопроводи. Оказва се, че подобен е и аргументът на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), според което “Техноекспорстрой“ също не може да се справи с проекта.

Споделяне

Още от Бизнес