МРРБ настоя за регулирани цени на чадъри и шезлонги по плажовете

МРРБ настоя за регулирани цени на чадъри и шезлонги по плажовете

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Десислава Терзиева ще инициира среща с концесионерите на плажовете, на която да се обсъди възможността за урегулиране на цените на услугите, предлагани на пясъчната ивица като чадъри и шезлонги, както и проблемите със заведенията, опазването на дъните и липсата на достатъчно спасители за летния сезон. Това ще поставим на дебат - да видим как точно можем да го направим, така че да не нарушаваме договорните си отношение с концесионерите и наемателите, каза Терзиева пред БНТ в сряда

 

Тя съобщи още, че е наредила от следващата седмица да започнат постоянни проверки – до 30 септември, когато приключва туристическият сезон, на плажовете и дали техните концесионери спазват поетите задължение за стопанисване и поддържане на плажовете.

 

По повод приетия от временната парламентарна комисия по правни въпроси предишния ден мораториум върху събарянето на незаконни рибарски селища и постройки, които са единствен дом на притежателя им, до приемането на режим, който да разреши проблема, регионалният министър каза, че още не може да коментира какви мерки ще се вземат в тази насока. Всичко ще се регламентира с поправки в Закона за устройство на територията, с които трябва да се реши и проблемът с режимите, които пречат на бързото изграждане на инфраструктура от национално значение. “Затова трябва да има нов Закон за устройство на територията, дори и нов Закон за инвестиционното проектиране“, каза Терзиева.

 

По думите ѝ заедно с министъра на околната среда ще се подготвят необходимите законопроекти във връзка с мораториума, както и за уреждане на въпроса с незаконните строежи в защитените територии.

 

“Политиката по отношение на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) трябва да бъде променена категорично. ДНСК през последните години се превърна в един арбитър на частни междуособици, спорове между частни собственици. Хубаво е отново да върнем ДНСК на ниво защита на важните държавни и обществени интереси“, посочи регионалният министър. Затова на дирекцията ще си върне правата върху всички строителни обекти.

 

Политиката за работа на ДНСК щяла да се разработва заедно с министъра на инвестиционното проектиране, тъй като вероятно строителният контрол ще мине към него, както и цялото устройство на територията и кадастъра.

 

Терзиева посочи като важен проблем в Министерството на регионалното развитие и благоустройството липсата на работа в екип. Ще засиля капацитета на т.нар. "Европейска координация и международно сътрудничество", по-скоро европейската координация, за да може да е ясно точно къде какви проекти се движат и какви резултати се гонят. Това нещо в момента в министрството го няма", каза още тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес