МРРБ обещава магистрала "Черно море" да се финансира по инициативата "Три морета"

МРРБ обещава магистрала "Черно море" да се финансира по инициативата "Три морета"

Ангажимент изграждането на магистрала "Черно море" между Варна и Бургас да се финансира по инициативата "Три морета" са поели Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенцията "Пътна инфраструктура" и Българската банка за развитие. Това съобщи министърът на регионалното развитие арх. Виолета Комитова по време на парламентарния контрол в петък.

За кандидатстването на проекта за финансиране от инвестиционния фонд на "Три морета" съобщиха още преди месеци от външно министерство. Все още решение за отпускане на средствата не е взето. Според правилата на инвестиционния фонд един проект може да кандидатства за между 50 и 250 млн. евро.

Колко ще струва строителството на магистрала "Черно море" арх. Виолета Комитова не се ангажира да каже, защото това ще зависи от избора на трасе.

Проектантът е предал първият вариант на бъдещата магистрала "Черно море" през май 2021 г. На 16 юли е имало заседание на експертния съвет и на него са представени трите вариантни решения на магистралното трасе, каза Комитова.

Проектът се изработва срещу 9.516 млн. лв. с ДДС от обединението "Екип проект АМ Черно море", в което влизат "Капитал Уотър Системс", "Пи Ес Консулт" и "Проес Консулторес SA".

Регионалният министър разясни какво предстои оттук нататък. Трите варианта на трасе подлежат на изготвяне на доклад по оценка на въздействието на околната среда. Кой вариант ще бъде избран зависи от оценката за съвместимост с "Натура 2000", защото трасето преминава предимно през много защитени зони.

След като бъде избран най-добрият вариант предстои изработването на Подробен устройствен план (ПУП). Той трябва да бъде приет и да се направят отчуждителните процедури.

Чак след това ще бъде обявена обществена поръчка за избор на строител. Министърът на регионалното развитие се надява това да стане до края на годината.

До момента са изградени около 10 км от общо 95 км от магистрала "Черно море". Те се намират в северната част - между Аспаруховия мост във Варна и село Приселци. Предварителните разчети показват, че строителството на останалите 85 км ще струва около 450 млн. лв.. Това беше записано в Интегрираната транспортна стратегия до 2030 г., която беше приета през 2017 г.

Предвижда се магистрала "Черно море" да има връзка с магистрала "Хемус" около село Слънчево. След това се пресича Варненско - Белославското езеро, прави се обход на Варна, а оттам връзка около село Приселци със съществуващия сега участък на магистралата от 10 км. Оттам минава по Черноморското крайбрежие и се свързва с магистрала "Тракия" край село Ветрен.

С изграждането на магистрала "Черно море" се цели да се поеме част от международния транзитен трафик и туристическия поток към курортите по Черноморието.

Споделяне

Още от Бизнес