МРРБ още не е подало за вписване новия борд на "Автомагистрали"

Среща между арх. Виолета Комитова и Стоян Беличев Сн. МРРБ

Повече от седмица Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не е подало за вписване в Търговския регистър новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД. Това съобщиха от държавната компания.

На 8 юни МРРБ съобщи, че регионалният министър арх. Виолета Комитова е сменила ръководството на най-богата държавна компания. Поводът за освобождаването на изпълнителния директор Стоян Беличев и членовете на борда Александър Филев и Иван Коларов бе одитният доклад на Сметната палата и съмнения за нецелесъобразно разходване на публичен ресурс. На тяхно място бяха назначени Валентин Вълков, Десислава Христова и Иван Станчев, като първите двама бяха в ръководството на "Автомагистрали" и по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков - първият кабинет на Румен Радев.

На 9 юни от Агенцията по вписванията, в отговор на запитване на Mediapool, казаха, че МРРБ все още не е подало заявление за вписване на новия директорски борд. Още същия ден Mediapool попита МРРБ каква е причината за забавянето, но до момента няма отговор.

Междувременно във вторник министърът на регионалното развитие се срещна с уволнения от нея Беличев по негова молба с цел да се "изчистят някои неясноти около работата на дружеството". Срещата се състояла само няколко часа след като Комитова обяви официално, че е изпратила писма до 8 търговски банки, сред които и ББР, да прекратят разплащания по сметките на "Автомагистрали", ако се искат от шефа ѝ Стоян Беличев.

От "Автомагистрали" посочват, че новоназначеният от министъра борд на директорите може да влезе във владение незабавно след вписването му в Търговския регистър, както изисква член 231 т. 4 от Търговския закон.

"Не са ясни причините, поради които съставът на новия борд не е подаден за вписване, но дотогава законовата отговорност за управление на дружеството се носи от г-н Беличев", се казва в съобщението на "Автомагистрали".

Относно наложената от МРРБ възбрана за опериране със сметките на дружеството, Стоян Беличев е сигнализирал министъра на регионалното развитие, че това може да доведе до тежки последствия както върху "Автомагистрали", неговите контрагенти и служители, така и върху икономиката. Причината е, че освен за строителство, дружеството е отговорно и за поддръжката на голям брой автомагистрални участъци в цялата страна, където работата не може да бъде преустановена, се казва в съобщението на държавната фирма.

На срещата арх. Комитова е уверила Стоян Беличев, че всички разплащания от страна на държавата ще продължат без проблем и в срок, а той обещал приемственост, се казва в съобщение на МРРБ. Ангажирал се също така с пълно съдействие в рамките на закона и изискванията на правовата държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес