МРРБ проигра държавния интерес в делата за плажа "Корал"

МРРБ проигра държавния интерес в делата за плажа "Корал"

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по времето на Росен Плевнелиев се е оставило да загуби две от трите делата за къмпинг "Корал", става ясно от съдебните заседания. Двете загубени дела са за строителните разрешителни издадени от община Царево на испанската фирма "Ибердрола инмобилиария" за застрояването на земята край плажовете на "Корал", защото не е внесена дължимата съдебна такса от 20 лева, съобщава сайтът "Биволъ" .

От извадките на съдебните заседания е видно, че освен това представителите на МРРБ не са се и явявали на съдебните заседания по делата, заведени лично от Росен Плевнелиев. За сметка на това адвокатите на община Царево и заинтересованите инвеститори се явяват на всяко едно заседание и съдът приема всички техни искания без възражение.

Делата по жалбите на МРРБ обаче са прекратени през август тази година именно заради невнасянето на дължимата такса от 20 лева, въпреки че съдът е чакал над 2 месеца Плевнелиев и подопечните му да направят това.

Въпросната такса от 20 лева трябваше да бъде бъде платена, за да бъде защитен държавният интерес в проект за над 30 млн. лева. Не е ясно защо МРРБ все пак е платил таксата за третото дело и то все още се води.

Делата стартираха с купища проблеми в края на 2010 година. Първоначално бургаският съд не даде ход на първото от трите дела, защото жалбата до съда бе подписана от главния юрисконсулт на министерството, вместо от Плевнелиев. Впоследствие шефът на съда Атанас Вълков, който бе и съдия по това дело, бе арестуван по подозрения за участие в имотна измама.

МРРБ заведе делата за къмпинг "Корал" след публикацията на Mediapool за скандалната сделка на Петко Арнаудов и бившия общински съвет на Царево.

Прокуратурата прекрати проверка по казуса без да провери основното нарушение - че Арнаудов сключва договор за продажба на земя без да се съобрази изцяло с решението на общинския съвет за включване на клауза за прекратяване на договора.

Испанската "Ибердрола инмобилиария" е последният купувач на 130 декара земи край къмпинг "Корал", след като през 2002 г. община Царево скандално ги продава по 7 долара на квадрат на фирма, близка до бургаския кмет Димитър Николов. Анализът на сделката показва, че Николов и приближените му са спечелили от препродажбата на земите близо 30 млн евро.

В тази сделка адв. Евгени Мосинов представлява едновременно общината и фирмата-бенефициент "Витатур инвест". от които е адв. Мосинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?