Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

МРРБ разреши временно спиране на обектите по "Региони в растеж"

0 коментара
МРРБ разреши временно спиране на обектите по "Региони в растеж"

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщи, че разрешава временно спиране на проектите по оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР). Мярката се предприема заради извънредното положение в страната във връзка с коронавируса.

Европейската комисия разреши неусвоения ресурс от бюджета на ОПРР да бъде изразходван за борба със заразата. По информация на българското правителство част от средствата ще се насочат за купуването на защитни облекла, маски, респиратори и друго медицинско оборудване.

Бенефициентите по ОПРР, които са предимно общини, трябва да подадат мотивирано искане за временно спиране на обектите. То трябва да бъде подкрепено със съответните доказателства за фактическа невъзможност за изпълнение на дейностите по дадения проект.

При изпращане на искане за временно спиране в модул "Кореспонденция" в ИСУН, съгласно Методическите указания за изпълнение на проекти по ОПРР, трябва да се посочи конкретен период с начална и крайна дата, през който се спира изпълнението на проекта. Той не може да бъде по-дълъг от обявения срок за извънредно положение. Към момента този срок е един месец - от 13 март до 13 април.

Бенефициентите ще бъдат уведомени за периода на временното спиране по всеки индивидуален договор. То ще може да бъде удължено при продължаване на извънредното положение на територията на страната и/или обоснована необходимост от страна на бенефициентите.

Изпълнението на проектите ще се удължава с период, равен на временното спиране, през който не трябва да се изпълняват дейности, тъй като няма да се признават направените разходи и те ще остават за сметка на бенефициента.

В случай на последваща невъзможност договор с изпълнител на обществена поръчка да бъде изпълнен при условията, при които е бил подписан, най-вече по отношение на срока за изпълнение, бенефициентите възложители по ЗОП могат да допуснат изменения в условията на договора само, ако неизпълнението се дължи на "непреодолима сила"/ "изключителни обстоятелства".

Срокът за изпълнение на договорите за безвъзмездна финансова помощ няма да бъде удължаван над максимално допустимите, съгласно посочените в Насоките за кандидатстване по процедурата.

След отпадане на извънредното положение в страната бенефициентите не следва да изпращат искане за възобновяване на срока за изпълнение на проектите.

Ще бъдат изменени и сроковете за кандидатстване с проекти за енергийна ефективност на обществени и жилищни сгради в 28-те малки общини, както и по мярката за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания, които ще бъдат финансирани от програмата.

Кандидатите ще могат да подават проектни предложения до 21 април 2020 г., като съгласно Насоките за кандидатстване общините е задължително да предоставят решение на Общинския съвет.

По отношение на мерките за информация и комуникация следва да се има предвид, че всички дейности, свързани с публични събития и обучения за проектите, които са в процес на изпълнение и следва да се изпълнят в периода на обявено извънредно положение, следва по възможност да бъдат проведени по алтернативен начин - чрез онлайн излъчване в социалните медии, телевизии, радиа и други.

В случай, че препоръката не може да бъде изпълнена, то тези събития следва да бъдат отложени.

Управляващият орган на ОПРР ще продължи да обработва искания за авансови, междинни и окончателни плащания, както и сигнали за нередност и решения за налагане на финансови корекции.

Срокът за обжалване на издадените актове започва да тече от датата на отмяна на обявеното в страната извънредно положение - 13 март.

Всички останали насоки, указания и изисквания, свързани с кандидатстването и изпълнение на проекти по оперативната програма остават непроменени.

Препоръчва се да се следи актуалната информация на интернет сайта на оперативната програма, Министерството на здравеопазването: www.mh.government.bg, както и модул "Кореспонденция" на ИСУН 2020.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.