МРРБ ще съди Община Царево за незаконната сделка с плаж "Корал"

МРРБ ще съди Община Царево за незаконната сделка с плаж "Корал"
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще заведе дела срещу Община Царево за обявяване на нищожност на издадените строителни разрешителни и подробните устройствени планове в района на плаж "Корал". Това се казва в писмо на държавната институция до Mediapool, в отговор на въпроса какво ще бъде предприето по случая с едно от последните незастроени кътчета по Южното Черноморие.

Както Mediapool вече писа, на 10 юни община Царево е издала подробни устройствени планове (ПУП) за застрояването на териториите, непосредствено до плажа без да уведоми държавата. Това противоречи на Закона за устройство не територията, който постановява, че при издаване на устройствен план съседите са заинтересовани лица, трябва да бъдат уведомени и имат право да обжалват по съдебен ред.

Около 7 години след като кметът Петко Арнаудов (БСП) сключи договорите за продажба на 130-те декара около плажа и задейства процедурите за застрояване, МРРБ установи, че това е направено незаконно.

В писмото на министерството до Mediapool се казва, че министър Росен Плевнелиев ще изиска от Арнаудов да обяви официално издаването на трите подробни устройствени плана, за да бъдат заведени дела.

Според МРРБ при положение, че няма публично обявяване на ПУП-овете, то няма как да бъдат одобрявани инвестиционни проекти и да се издават разрешителни за строеж. Община Царево е одобрила още в началото на 2008 г. инвестиционния проект на испанската фирма "Ибердрола инмобилиариа" и е издала най-малко две разрешителни за строеж, с които Мediapool разполага. Компанията смята да построи вилното селище в района и вече е инвестирала 44.6 млн. евро в проекта.

"При неприключила процедура по обявяване на заповедите (за ПУП, бел.ред.), същите не са влезли в сила и по тях не могат да бъдат одобрявани инвестиционни проекти и издавани разрешения за строеж. При констатиране на нарушения – одобряване на проекти и разрешаване на строителство - ще предприемем действия по отмяна на строителните книжа, спиране на строителството и образуване на административно-наказателно производство срещу виновните длъжностни лица", се казва в писмото на министерството.

Преди седмица кметът Петко Арнаудов обяви, че не вижда нищо незаконно в проектите около плаж "Корал" и дори ги определи като "добър пример за публично-частно партньорство".

Освен от МРРБ, сделката по продажбата на земята около плажа и последващите действия на Петко Арнаудов би трябвало да се разследват и от прокуратурата. Общински съветници от дясната опозиция в общинския съвет са подали сигнал до държавното обвинение на 26 април тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от България