МРРБ забърка Росен Плевнелиев в нов скандал, този път за "Алея първа"

Ведомството опроверга бившия си министър, че е извършена "обстойна проверка" на сделката

След като вътрешният министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов го сюрпризира със скандала за подкупа от 2007 г., сега Росен Плевнелиев е на път да се окаже в нов неприятен сюжет, този път забъркан от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което доскоро оглавяваше. По време на съдебно заседание във вторник МРРБ на практика опроверга изявление на Плевнелиев пред Народното събрание (НС) по казуса "Алея първа" от март миналата година.

Става въпрос за дело за достъп до информация, което издигнатият от "Зелените" кандидат-кмет на Варна Калина Павлова води срещу МРРБ. Тя иска да ѝ бъдат предоставени резултатите от "обстойна проверка", разпоредена миналата година от тогавашния регионален министър Плевнелиев, по повод сделката за продажбата на 122 дка от варненското крайбрежие на "Холдинг Варна" АД.

Ведомството отказва да изпълни искането по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) с мотива, че в МРРБ изобщо не се съдържат данни за такава проверка. Със същия мотив във вторник юрисконсулт Иванова поиска от Административния съд - София-град (АССГ) да отхвърли жалбата на Павлова, като недопустима.

Представителката на МРРБ допълни, че няма никакви искания за събиране на нови доказателства по делото, въпреки че адвокатът на Павлова Александър Кашъмов представи пред магистратите стенограма от 85-ото заседание на парламента, на което Плевнелиев категорично заявява, че лично е разпоредил такава проверка и резултатите от нея скоро ще бъдат готови.

"Искам да отбележа категорично, че преди да бъдем сезирани, прокуратурата вече беше в министерството с молба за помощ – да бъдем максимално съдействащи от гледна точка на проверките, които тя независимо прави по този казус. Разбира се, аз разпоредих обстойна проверка на процедурите, извършвани и контролирани от МРРБ. В момента тази проверка е в своята заключителна фаза, още не сме приключили. Засега данни обаче за съществени нарушения няма", обявява ексминистърът от трибуната в пленарната зала на 19 март 2010 г., в отговор на въпрос на лидера на ДСБ Иван Костов – какви действия е предприело ведомството по повод сделката за "Алея първа".

Година и половина по-късно заключения от работата на инспекторите липсват, което се потвърждава допълнително и от отказа на юрисконсулт Иванова да изиска доказателства във връзка с този казус от министерството.

Адвокат Кашъмов обаче поиска от АССГ да задължи ответника да представи някакви доказателства, които да удостоверяват, че в МРРБ действително не се съхранява никаква информация от проверка на спорната сделка. Целта на юриста е "да се разбере кой лъже – дали Плевнелиев е излъгал депутатите, или министерството лъже Калина Павлова".

"Тоест юрисконсултът заяви, че написаното в писмото е вярно, което означава, че индиректно казаното от ексминистър Плевнелиев е невярно. Учудващо е, че юристът дори не поиска от съда възможност да изясни ситуацията. Съдът все пак предостави на МРРБ тази възможност, но тя няма да може да се използва преди изборите, тъй като делото бе отложено за 1 ноември", коментира Кашъмов в блога на "Програма достъп до информация" часове след заседанието.

Самата Павлова коментира във вторник пред Mediapool, че резултатите от въпросната проверка биха дали допълнителна светлина върху мотивите, с които Министерския съвет (МС) реши да не предприема никакви действия за ревизирането на сделката с "Холдинг Варна " АД.

"МС излезе със становище, че няма закононарушения при сделката, на базата на именно тази проверка", припомни тя.

Павлова допълни, че екипът ѝ вече разполага с достатъчно документи, които категорично установяват, че "Алея първа" е част от крайбрежната ивица и от брегоукрепителното съоръжение в града и представлява изключителна държавна собственост. За да стигне до доказателствата в подкрепа на това твърдение, Павлова е водила няколко дела за достъп до информация срещу общината и областната управа във Варна, както и срещу Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

"Това становище на МРРБ означава, че министерството е неспособно да съхранява собствените си преписки и документи. Другият вариант е умишлено те да се прикриват", коментира още Павлова.

В момента във Върховния административен съд (ВАС) тече дело, в което граждани от Варна атакуват сделката за "Алея първа" като незаконна. До момента ВАС излезе с две противоречиви становища, като в първото прие, че ищците имат правен интерес да атакуват продажбата като жители на града, а във второто – точно обратното.

На 15 септември ВАС проведе трето заседание по казуса, като все още се очаква окончателното му решение – дали делото може да тръгне по същество. Според Павлова, ако съдът се съобрази със събраните доказателства, че "Алея първа" е изключителна държавна собственост, би трябвало да допусне казуса за разглеждане.

Още по темата
Още от България