МРРБ замразява 60 проекта, спират ремонтите на социални заведения

МРРБ замразява 60 проекта, спират ремонтите на социални заведения

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) временно спира строително-монтажните работи по 60 проекта, тъй като общата им стойност надвишава осигурената от държавния бюджет сума за финансиране, съобщиха във вторник от министерството.

42 от проектите са за водоснабдяване и канализация. Те се изпълняват на територията на 32 общини. 18 проекта са в областта на благоустройствените дейности, изпълнявани в 11 общини. Сред тях са Сливен, Благоевград, Кърджали, Шабла, Видин и др.

Временното спиране на работата по обектите се прави във връзка с инструкциите на Министерството на финансите за ограничаване на бюджетните разходи. В момента в МРРБ се извършва анализ на непосредствената нужда за хората от изпълнението на проектите и целесъобразността им.

Те ще бъдат разделени в категории според това дали спирането им може да доведе до риск за здравето или живота на хората, дали допринасят за значително подобряване на средата на живот в населените места или са такива, които не подобряват пряко качеството на жизнената среда и за тях няма осигурено финансиране.

Спирането на строително-монтажните работи има и за цел да се предотврати натрупването на разходи за извършени дейности, които държавата няма да може да разплати, и прекратяване на практиката фирмите да работят, без да имат ясна представа кога ще им бъдат платени дължимите суми, посочват още от министерството.

Анализът трябва да покаже оптималния вариант, при който ще могат да се финансират максимален брой проекти с наличните средства. Приоритетно ще бъдат финансирани проекти, чието спиране може да застраши живота или здравето на хората и са с доказана ефективност.

Отново заради наложените от финансовото министерство икономии ремонтите и строителството на 27 социални домове, детски градини и ясли, които се финансират от Социално-инвестиционния фонд (СИФ) към социалното министерство ще бъдат завършени през 2010 г. вместо през тази година. Така до края на 2009 г. ще се спестят около 4.47 млн. лв. от бюджетните капиталови разходи, което е близо една трета от предвидените разходи на фонда.

Фондът ще финансира приоритетно 314 социални заведения и 20 детски градини, за да могат да бъдат завършени до края на годината и да се осигурят подходящи условия на децата през есента и зимата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?