МС номинира Мария Габриел за еврокомисар

Мария Габриел, сн. БГНЕС

Правителството одобри кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар, съобщи пресслужбата на кабинета.

От юли 2017 година Мария Габриел е европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество, като България очаква те да запази този ресор и в новата Европейска комися.

"В рамките на мандата ѝ тя създава първата, изцяло цифрова програма "Цифрова Европа" с бюджет 9.2 милиарда евро за следващия седемгодишен бюджет на Европейския съюз. Автор е на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа WIFI4EU, както и на схемата за платен трансграничен стаж за студенти "Цифрова възможност", посочват от Министерския съвет.

Освен това правителствената пресслужба припомня, че Мария Габриел създава първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани и още през юли 2019 г. са намалени драстично таксите за роуминг между шестте балкански държави.

Под ръководството на Габриел е изработено ново европейско законодателство за киберсигурност, включващо засилване на Европейската агенция за киберсигурност и за първи път рамка за сертифициране на продукти и услуги в тази сфера, завършва представянето ѝ. 

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?