МС планира около 21 млн. лв. за предсрочните избори

Почти четири пъти повече са предвидени за администрация и логистика

МС планира около 21 млн. лв. за предсрочните избори

Предсрочните парламентарни избори през май ще струват поне 21 млн. лева, научи Mediapool. Такива са разчетите на Министерския съвет, който преди окончателното си разпускане идната седмица трябва да приеме план-сметката за вота.

Документът е изпратен за съгласуване по различните ведомства, които имат ангажимент по организацията на изборите. След като те нанесат своите корекции и в случай, че бъдат одобрени, кабинетът в оставка окончателно ще гласува бюджет за изборите, с който назначеното от президента служебно правителство трябва да се съобрази.

За проведения през януари национален референдум бяха планирани близо 14 млн. лева, но финансовият министър в оставка Симеон Дянков още в деня на вота обяви, че разходите ще скочат до 20-25 млн. лева. До днес няма официални разчети колко всъщност е струвал референдумът на данъкоплатците.

Според информацията, с която Mediapool разполага, предварителните разчети показват, че най-голямо перо за майските избори е предвидено за администрациите на Министерския съвет, областните управи и общините по осигуряване на логистика на изборния процес. Тя би следвало да струва 7 800 000 лева.

Обработката на данните от гласуването ще струва 1 200 000 лв. Такава е и прогнозната сума за граждански и трудови договори на ЦИК. Разяснителната кампания, която ще извършва Централната избирателна комисия за начина на гласуване, е разчетена за 250 000 лв.

Районните и секционните избирателни комисии ще струват на хазната 6 000 000 лв.

ЦИК намира сумата за недостатъчна и смята, че заради новите изисквания към членовете на РИК и СИК, възнагражденията им трябва да бъдат увеличени, научи Mediapool. По неофициална информация ЦИК вече е поискала с около 3.5 млн. лева повече за районните и секционните комисии .

Министерството на образованието, което традиционно предоставя училищни помещения за избирателни секции, ще получи 40 000 лева. Същата сума е отредена и за Министерството на отбраната. Главна дирекция ГРАО към МРРБ, която трябва да изготви списъците с гласоподавателите, ще вземе за това 700 000 лева, а Министерство на външните работи ще похарчи 500 000 лева, според предварителните разчети.

За МВР, което традиционно получава една от на-големите суми за организация на изборите, сега са отредени 3 300 000 лева, освен ако не се преборят за повече.

Същата сума е получило МВР и за подготовката на изборите през 2009 година. За организацията на изборите за президент и местна власт през 2011 година ведомството на Цветан Цветанов трябваше да се вмести в 4 млн. лева, но в крайна сметка стана ясно, че са изхарчени над 6 млн. лева.

Предвидените за МО и МВнР средства за предстоящия вот са приблизително същите като тези през 2009 г.

ГРАО ще вземе със 100 000 лв. повече.

Сериозно е разминаването по отношение на предвидените пари за държавна и общинска администрация. През 2009 година общата сума е 2.3 млн. лева, а сега са предвидени почти 8 млн. лева.

Драстичната разлика е необяснима, тъй като разходите не са много по-различни.

Това, което може да натовари допълнително бюджета за предсрочните избори през май, е покупката на 12 000 копирни машини за избирателните секции. Както научи Mediapool, заради изтеглянето на изборите с два месеца по-рано, администрацията на МС се оказа в затруднение с набавянето на техниката и чрез областните управители и кметовете се опитва да осигури копирни машини "назаем" от юридически и физически лица.

Остават и 31 камери, които администрацията трябва да осигури за пряко излъчване на заседанията на районните избирателни комисии и една за заседанията на ЦИК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?