МС приема стратегия за превенция на детската престъпност

Този четвъртък правителството се очаква да приеме Национална стратегия за превенция и противодействие на асоциалното поведение и на престъпленията, извършвани от малолетни и непълнолетни. Това съобщи на редовния си брифинг днес правителственият говорител Димитър Цонев.

За последните две години се наблюдава ръст на противообществените прояви и престъпления сред децата, установила администрацията. Противообществените прояви през 2000 г. са били 10 305, а през 2001г. - 10 325. Расте броят на извършваните от непълнолетните престъпления - през 2000 г. те са били 7256, а през 2001 г. - 8662. Цонев обясни, че деянията се квалифицират като престъпления, ако се извършват от лица над 14 години. Деянията на лица, които не са навършили 14 г., се определят от Наказателния кодекс като противообществени прояви.

Целта на стратегията е да спомогне за намаляване на асоциалните прояви и престъпленията на малолетните и непълнолетните. Правосъдният министър Антон Станков е вносител на стратегията, като за нейното изработване са работили още Държавната агенция за закрила на детето, Върховният касационен съд и Централната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни.

По думите на правителствения говорител Димитър Цонев, приоритетите на кабинета през тази година във външнополитически план ще са същите, но ще се осъществяват с по-голяма агресивност.

Сред основните цели във вътрешно-политически план са повишаването на доходите и потреблението, намаляване на безработицата, привличане на инвестиции, както и макроикономическите успехи да се почувстват върху микроикономиката, обясни Цонев.

Говорителят на МС не се ангажира с отговор в какъв срок ще бъдат изготвени промените в Закона за съдебната власт, след като законът бе атакуват от Конституционния съд, и дали това ще се случи преди промените в Конституцията.

До края на януари министър-председателят няма да има посещения в чужбина, обяви Цонев.

© Copyright Mediapool

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?