МС "ще претвори в дело" политическото решение на НДСВ за бюджетния излишък

Преразпределението на бюджетния излишък ще бъде извършено от Министерски съвет, обяви правителственият говорител Димитър Цонев по повод обвинението на президента Георги Първанов, че управляващата партия погазва конституцията като загърбва парламента и на партийна сбирка решава разпределянето на парите. Обвинението бе провокирано от две поредни заседания на ПС на НДСВ, след които бе обявено за какво ще се харчат парите от излишъка в бюджета.

В понеделник Цонев цитира решение номер 6 на Конституционния съд от 29 март 2001 г. , според което разпределянето на излишъка е в компетенциите на Министерски съвет.

Министерският съвет се избира от управляващото мнозинство от НДСВ и ДПС и затова е съвсем естествено НДСВ да вземе съответното политическо решение за бюджетния излишък, което след това да бъде претворено в дело от правителството, разви пледоарията си в стил "да превърнем думите в дела" от соцвремената Димитър Цонев, цитиран от БТА.

В неделя държавният глава каза, че тази година очакваме значително преизпълнение на приходите в бюджета - 5-6 процента или някъде около 1 милиард лева и правителството вече е изхарчило около 260 000 000 от това превишение към средата на годината, а сега са били обявени публично други подобни намерения.

Според Първанов подобен начин на формирането на бюджета е в противоречие с основните принципи, с изискванията за прозрачност и ефективност на държавния бюджет, защото става дума за умишлено занижени прогнози, които поставят на много тежко изпитание цели системи, като общините и здравеопазването.

Според държавния глава преразпределението на излишъците се осъществява по неконституционен начин. "Какво означава да се взема решение за подобно преразпределение на заседанието на една партийна централа, та макар и тя да е на управляващата партия, не е ли това неглижиране, пренебрегване на българския парламент, а и на Конституцията, защото тя е категорична в това си изискване", попита президентът.

Премиер и президент комуникират често и министър-председателят не прави медиен диалог с която и да е институция по теми, свързани с управлението на страната, каза още говорителят. Той добави, че дебатът, който се води в обществото, е дали изобщо правителството има право да разпределя тези средства.

Още преди няколко дни министри от кабинета съобщиха че проблемът със здравно осигурителните вноски ще се реши със законодателни промени, които вече се подготвят, каза Цонев по повод изявлението на Първанов, че очаква решение по проблема от кабинета. Той повтори тезата си, че е незаконно да се лишават от лекарска помощ граждани, които не са виновни, че държавата или работодателите им не са плащали здравни вноски.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?