МС събира ценовата комисия, мисли се за интервенция от резерва

МС събира ценовата комисия, мисли се за интервенция от резерва

Вероятно в близките дни ще се свика междуведомствената комисия за наблюдение на цените, за да обсъди рязкото поскъпване на почти всички хранителни продукти. Това съобщи премиерът Сергей Станишев в понеделник, дни след като позитивните новини за увеличение на пенсиите и намаляване на данъците се стопиха под напора на нови и нови съобщения за поскъпване на редица стоки от първа необходимост.

Комисията бе създадена в началото на годината, за да следи ценовото поведение на производители и търговци във връзка с влизането на България в Европейския съюз. Тя се свиква по инициатива на министъра на икономиката и енергетиката. Предишният министър Румен Овчаров обичаше да демонстрира активност в тази посока, най-вече с медийни изявления за наблюдение на пазара на цветя около празници като 8 март.  

Комисията трябва да направи анализ на състоянието на цените и причините за повишението им, обясни премиерът. Според него след това може да се разгледат и конкретни мерки, включително и интервенция от Държавния резерв.

Миналия месец имаше дефлация, а сега има пълзящо нарастване на цените специално на хлебните изделия, които са свързани с лошата зърнена реколта, каза още Станишев. Според него обаче се наблюдавал и стремеж на производителите да използват ситуацията и да качват цените, за да се застраховат за всеки случай.

Пазарът има своята логика и затова анализираме всички възможности, допълни министър-председателят в отговор на въпрос да очакваме ли внос.

Една от възможностите, обясни той, е и внос, ако цените са по-ниски от тези в страната ни - това ще прецени първо комисията, а след това ще се предприемат и мерки, заяви още премиерът.

Мерките за държавна намеса на пазара са много ограничени, след като бяха премахнати преди няколко години законите срещу спекулата и за регулиране на цените, обясни по БНР изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Той каза още, че е скептичен към работата на комисията за наблюдение на цените, на която и федерацията е член. До момента не сме получили никаква покана за участие, добави Кърлев.

Според икономическия анализатор от Институт “Отворено общество” Георги Ангелов, интервенция на пазара от Държавния резерв може да се направи след разрешение на Европейската комисия. Това е задължение на страната ни след като влезе в ЕС, каза той. Заради лошата реколта Унгария поиска и получи такова разрешение. Не е ясно дали България е отправяла такова искане.

Цените на основните хранителни продукти отбелязаха в последните седмици и дни безпрецедентно увеличение. Килограм хляб достигна 1.40 лева за килограм, в магазините в столицата хляб тип “заводски Добруджа” от 700 грама се продава по 75-85 стотинки. Поскъпнаха и другите хлебни изделия. Чувствителен ръст има при млечните изделия, като кравето сирене надхвърли 5 лева, а кашкавалът мина 10 лева за килограм. От понеделник с нови цени е и киселото мляко на повечето от производителите.

Птицевъдите предупредиха за поскъпване на пилешкото месо и яйцата, което вече се усеща на пазара. Наесен можело да има и рязко вдигане на цената на олиото с 1.0-1.50 лева за литър заради компрометираната реколта на слънчоглед.

По-скъпи от миналата година са почти всички зеленчуци и плодове.

От Европейската комисия предупредиха, че заради лошата реколта се очаква поскъпване на хранителните продукти в цялата европейска общност.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?