МС ще определи единни критерии и процедури за строителство в потенциално защитени зони

Междуведомствена работна група ще определи единни критерии и задължителни съгласувателни процедури при издаването на решения за инвестиционни намерения в потенциално защитени зони.

Целта е да не се допуска увреждане на биологичното разнообразие в бъдещите защитени територии по Натура 2000 по черноморското крайбрежие до изясняване на статута им, съобщи пресслужбата на МС след правителственото заседание в четвъртък.

Освен за района на Иракли-Емине, има изследвани и други потенциални територии по цялото Черноморие, голяма част от които ще бъдат обявени за действителни. Това ще наложи съгласувателни действия между всички компетентни ведомства за предприемане на адекватни действия за опазването им до окончателното изясняване на техния статут.

За създаване на междуведомствена група настояваше министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров (ДПС), който се оказа сам на амбразурата срещу протестите на граждански и неправителствени организации, настояващи да се спре строителството в района на Иракли. Министърът издаде едногодишна заповед за забрана, която обаче ще бъде оспорвана в съда от инвеститорите, които са закупили терени в зоната, която предстои да бъде включена в защитените територии Натура 2000. Действията на инвеститорите са законни, каза по-рано министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов (БСП), чието ведомство има водеща роля по отношение регламентацията и контрола върху строителството.

В междуведомствената група участват представители на министерствата на екологията, на регионалното развитие, на икономиката, на земеделието и на културата, Държавната агенция за туризма, Националното сдружение на общините, както и на областите Варна, Бургас и Добрич.

Решението цели обща, национално отговорна политика за устройството и опазването на черноморското крайбрежие, при строго спазване на всички сега действащи законови норми и разпоредби, се посочва в съобщението на МС.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?