МС трябва да реши Владимиров или Кътев ще са домакини на Югозападния район за развитие

Правителството, а не регионалният министър Валентин Церовски трябва да определи коя областна администрация - на София град или на София област, ще е център на Югозападния район за развитие. Това реши окончателно Върховният административен съд и отмени текста в правилника, подписан от Церовски, според който София област е седалище на регионалния съвет за развитие на Югозападния район.

Регионалните съвети разпределят парите за развитие, отпускани от бюджета и европейските фондове по присъединителната програма на България, което ги прави особено привлекателни за политически контрол.

Казусът бе повдигнат от областния управител на София град Росен Владимиров от ДПС. Владимиров атакува недолюбвания от ДПС Церовски с обвинението, че е променил волята на правителството, определяйки за седалище администрацията на Олимпи Кътев - областния на София област, а не администрацията на София град. Като аргумент Владимиров сочеше, че правителството е записало като административен център София.

Според Върховния административен съд обаче самото правителство не е уточнило коя администрация има предвид, записвайки като център на Югозападния район само София. Със записа си в постановлението Министерският съвет не е съобразил, че столицата е център на две областни администрации - на София област и на София град. Така няма яснота към коя от тях следва да бъдат създадени и бюджетно осигурени регионалният съвет и дирекцията на Югозападния район на планиране, пише в мотивите си съдът.

От мотивите на ВАС е видно, че двусмислието, породило поредната криза между регионалния министър и ДПС, трябва да бъде разрешено от самото правителство. Съдът приема, че с уточнението в правилника Церовски се е опитал да отстрани двусмислието. Магистратите обаче са единодушни, че не може неяснота в постановление на Министерски съвет да се уточнява в по-нисш нормативен акт, какъвто е правилника на регионалното министерство.

Споделяне

Още от България