МС успя да даде 560 дка край Балчик на Гриша Ганчев

МС успя да даде 560 дка край Балчик на Гриша Ганчев
Правителството успя да даде 560 дка гори и земи на "Литекс Комерс" на Гриша Ганчев, след като Министерският съвет реши да изключи терените от горския фонд. Решението трябваше да се гласува на 29 май, но юридически проблеми със собствеността на земята, част от която вече принадлежи на частни лица, наложиха отлагане.

Терените, вече собственост на Ганчев, се намират в землището на с. Топола, община Каварна. Те "са необходими за създаването на нови отделни урегулирани поземлени имоти извън урбанизираните територии", според обосновката на вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин, който внесе предложението. Теренът навлиза в зони, защитени от европейската екомрежа НАТУРА 2000, но министрите пускат Гриша Ганчев да строи, защото според проекта му за вилно селище, застрояването щяло да бъде с плътност 8%. Преди да строи каквото и да било, Ганчев ще трябва да подложи проекта си на оценка за въздействие за околната среда, както и на оценка за съвместимост с НАТУРА 2000.

Новият собственик ще заплати за промяна на предназначението на земите 3 584 195.49 лева. Така декар от апетитното място излиза 6 400 лева. Около 25 000 евро струва декар земеделска земя в същия район, сочат данни в сайтовете за недвижими имоти.

Строителството на ваканционния комплекс на Ганчев ще е на три етапа и ще отнеме няколко години. Комплексът ще включва 514 еднофамилни къщи за около 4000 души. Инвестицията е за над 100 млн. евро. В обсега на селището обаче има три археологически паметника, които се нуждаят от спасителни разкопки.

"Ще бъде поставен акцент върху интензивно залесяване и озеленяване, за което са предвидени повече от 60% от територията", се казва в съобщението на МС за отписване на декарите в полза на "Литекс". Става въпрос за безлесна част от терена, на която трябва да се засадят дръвчета, според проекта на Ганчев. Безлесните терени обаче са дюни, които също са защитени.

Вилното селище ще се изгради между голф комплексите "Блек сий рама" и "Трейшън клифс" – и двете, строени с участието на рекламно-медийния бос Красимир Гергов. Последният също бе сред облагодетелстваните от ударните заменки, които реализира агенция по горите в началото на май, когато с привлекателни терени крой морето и в планински курорти се сдобиха още Тодор Батков, Христо Ковачки и фирми, близки до Васил Божков. Според фирмените регистри съсобственик в "Литекс Комерс" е президентът на едноименния футболен клуб Ангел Бончев, който на 22 май изчезна и полицията допусна, че е отвлечен. В същия ден Гриша Ганчев официално заяви, че през последните 8 години Бончев "не е свързан по никакъв начин с оперативния бизнес" на "Литекс Комерс". Към момента Бончев все още е в неизвестност.

Още по темата
Още от Бизнес