Земеделското министерство също ползвало авиоуслуги на армията

МС в крайна сметка може да плати полетите на Борисов с военни хеликоптери

Протоколните полети "изяли" пари за подготовка на пилотите

Самолет "Спартан"

Министерският съвет в крайна сметка може да си плати за извършените полети с военни хеликоптери и самолети, но под формата на отпускане на допълнителни средства за гориво на бойната авиация. Това стана ясно от стенограмата на правителственото заседание тази седмица, публикувана в петък.

Военният министър Ангел Найеденов съобщава по време на заседанието, че полетите на кабинета "Борисов" с военни самолети и хеликоптери са били за сметка на средствата за подготовката на бойната авиация и все още не са преведени на Министерството на отбраната.

"До този момент това, което аз съм установил, е, че от 812 хиляди лева, колкото е справката, са възстановени само около 150 хиляди, които са за международните полети. Всички останали средства, които са похарчени за полети с военно-транспортните самолети и хеликоптерите, не са възстановявани на МО", посочва Найденов.

Той съобщава, че в тази връзка ще се търсят допълнителни средства на МО, които да отидат за гориво на военновъздушните сили.

"Мисля, че това е една дължима стъпка", казва Найденов.

Премиерът Пламен Орешарски обаче не се ангажира с отпускането на допълнителни средства, а лаконично заявява: "Пожелавам ви успех в разговорите с Министерството на финансите".

Найденов съобщи по-рано, че в бюджета на Министерството на отбраната за тази година вече има недостиг от 140 млн. лева и ако не получи допълнителни средства, няма да бъдат изпълнени определени ангажименти на ведомството.

Според бившия военен министър Аню Ангелов обаче премиерът може да лети с военни хеликоптери и самолети и без Министерският съвет да покрива разходите за тях. Според указания на бившия началник на ГЩ (Златан Стойков, който бе сменен преди повече от 3 години - бел. ред.) при изготвяне на тренировъчния план за летците се предвижда резерв, който да осигури полети за трима души – председателят на НС, президентът и премиерът.

Ангел Найденов е на друго мнение и посочи, че никакво нормативно основание не дава правото на министър-председателя или на министри в рамките на предишното управление да ползват за протоколни нужди военните хеликоптери и военно-транспортните самолети.

Според официалната справка на Пламен Орешарски освен полетите с военни самолети, правителственият Авиотряд 28 е извършил и 309 полета за близо 3 млн. лева по заявка на кабинета "Борисов" от август 2009 г. до февруари 2013 година.

Орешарски коментира по време на заседанието, че трябва да се обърне внимание за законовото използване на цялата военна техника и да не се повтарят и в този мандат случаи както в предния мандат.

"Аз лично не бих ползвал никога военната техника, а на колегите им забранявам отсега. Разбира се, говорим за законови регламентации. Да не се случва така, че да имаме извънредни ситуации", казва Орешарски.

В темата за използването на военните самолети се включва и земеделският министър Димитър Греков, който изненадващо съобщава, че транспортният самолет "Спартан" е бил използван и от неговото ведомство за полет до Прищина.

"Какво са решавали там, не знам, но имаме разходи, свързани с изплащане на такива суми. Аз не отправям искане към министъра на финансите, но ви информирам, че има такива направени разходи в Министерство на земеделието и храните. Ще ви конкретизирам точната сума в най-близко време. "Спартан“ не знам какъв е, и странното е, че не са вертолети или хеликоптери, които могат, ако примерно са наблюдавали бедствия и аварии, нещо такова, а военен самолет", каза Греков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?