Мтел глобена заради злоупотреби на "Близу"

Мтел глобена заради злоупотреби на "Близу"

Комисията за защита на конкуренцията глоби "Мобилтел“ заради злоупотреби на дъщерното му дружество "Близу" с доверието на клиентите. Санкцията от 87 277 лв. представлява 0.1 % от нетните приходи от продажби на дружеството за 2016 г. и е наложена за нарушаване на добрите търговски практики и увреждане на интересите на потребителите и на конкурентите, посочиха от КЗК.

Става въпрос за действията на "Близу" от края на 2012 г., когато закупения по-късно от Мтел  кабелен оператор предлага на клиентите си пакетна услуга (телевизия и интернет) заедно с бонус пакет “HD Супер Спорт“.

Услугата била рекламирана с  бонус-пакет спортни програми "HD Super Sport“ (5 спортни и 2 други програми) с промоционални цени за срока на договора (12/18-месечен). Комисията обаче установила в анализите си, че по-малко от 6 месеца след предлагане на промоционалната услуга повечето спортни канали в бонус пакета “HD Супер Спорт“ са спрени, а потребителите не са информирани за това.

В същото време през май 2013 г. "Близу" започва да предлага нов пакет "HD Селект“ със същите спортни програми, но срещу допълнително заплащане. По този начин клиентите на "Близу", които са привлечени от предложението да ползват  пакета “HD Супер Спорт“ безплатно, трябва да заплатят допълнително, за да продължат да гледат същите спортни канали в пакета "HD Селект“.

Според антимонополната комисия това противоречи на добросъвестната търговска практика и привличането на абонати по този начин уврежда интересите на конкурентите на "Близу" и самите потребители, заради което и е наложена глобата на сегашния собственик на оператора - Мтел.

Споделяне

Още от Бизнес