Мтел и "Теленор" с повече приходи и печалби за тримесечието

сн. Архив

Най-големият мобилен оператор "Мобилтел" и напускащият българския пазар телеком "Теленор" обявиха повече приходи и печалби през първото тримесечие на 2018 г.

Приходите на Мтел са нараснали с 3.4% до 107 млн. евро в отчитания период, а оперативната печалба - с 10.7%, и достига 31.2 млн. евро.. Средният приход на компанията от абонат се е увеличил с 2.9% до 5.4 евро

От Мтел обясняват, че една от основните причини за по-високите приходи и печалба е ръстът на приходите от услуги. В края на 2017 г. Мтел стартира първата в България онлайн платформа за дигитални услуги, която предлага над 20 облачни решения. В допълнение от 1 февруари 2018 г. беше въведено и ново портфолио от мобилни планове, даващо достъп до дигитални услуги като съхраняване на данни в облачното пространство и гледане на телевизия през мобилни устройства.

Приходите от фиксирани услуги отбелязват ръст от 12.7% до 24.7 млн. евро, благодарение на приноса на спортните тв канали на оператора. Приходите му от мобилни услуги остават стабилни на нивото от 64.6 млн. евро. Постъпленията от устройства също се повишават с 2.8% до 16.2 млн. евро главно заради по-високото търсене на смарт устройства.

Мтел отчита и ръст с 0.4% на общия брой клиенти на договор за сметка на предплатените услуги.

"Теленор" също отбелязва, макар и по-слабо, повишаване на общите приходи, постъпленията от клиент и на печалбата си. Оборотът на телекома за тримесечието е 170 млн. лв., но преизчислен по влязъл в сила от януари нов стандарт, докато година по-рано е бил 159 млн. лв. Оперативната печалба за първите три месеца е с 1 млн. лв. повече - 62 млн. лв. или 63 млн. лв. според новите сметки. Средният приход от потребител се е увеличил до 14.20 лв. спрямо 12.90 лв. за същия период на миналата година.

Телекомът отчита и загуба на 41 хил. абонати през периода до сегашните малко над 3.1 млн., което не е ясно дали се дължи на новината за придобиването му от чешкия милиардер Петер Келнер, който придобива и Нова телевизия.

Споделяне

Още от Бизнес