Мтел отече с над 9% по-ниски приходи за деветмесечието

Макар и да отчита значителен ръст на клиентите на фиксиран и мобилен интернет и на цифрова телевизия през първите девет месеца на годината, приходите на "Мобилтел" са намалели с повече от 9 процента в същия период спрямо финансовите резултати година по-рано. Това съобщиха от телекома в сряда.

Операторът отчита общ ръст на клиентската се база с 4.6 процента, надхвърляйки 5.5 млн. потребители. Ползващите фиксиран интернет от Мтел са нараснали с 30 на сто, потребителите на цифрова телевизия от телекома са се увеличили със 112 на сто, а на мобилен интернет – с 83%.

 

Към септември 2012 година спрямо септември 2011 година Мтел отчита значително повишение от 80% в продажбите на пакетни предложения, в които е включена фиксирана услуга.

 

Въпреки това телекомът регистрира спад на приходите си през деветмесечието с 9.3 процента до 358.3 млн. евро. Оперативната печалба преди данъци, такси и амортизация бележи спад от 19.3 процента спрямо година по-рано до 164.5 млн. евро.

 

Финансовите показатели са в резултат на намалените цени за взаимно свързване, които от 1 юли 2012 г. са между 50% и 70% по-ниски, засилената конкуренция, както и неблагоприятната икономическа обстановка, довела до по-ниско потребление на комуникационни услуги, посочват от "Мобилтел". Взетите мерки за икономия на разходите не успяват напълно да компенсират неблагоприятните последици от пазарния натиск върху приходите, допълват от оператора.

 

"Телеком Аустрия Груп" (ТАГ), част от която е Мтел, отчита за деветте месеца на 2012 г. спад на постъпленията с 3.8 процента до 3.212 млрд. евро, а печалбата преди данъци и такси се е понижила с 4.5 на сто до 1.136 млрд. евро.

 

ТАГ посочва, че затруднената макроикономическа обстановка оказва негативно влияние върху потреблението на комуникационни услуги, особено в Хърватия и България. Интензивната конкуренция на мобилния пазар, която продължава да се засилва през годината, води до значително намаляване на цените, особено в Австрия, България и Хърватия и тенденцията в тези страни ще се запази. Както и през предходни отчетни периоди, сериозните регулаторни мерки водят до допълнителен спад в приходите, допълва групата.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?