Мтел прави мрежата си по-гъвкава с виртуализация

Иновативна технология, която позволява телекомуникационната мрежа да става по-гъвкава и по-динамично да разпределя ресурсите си, а операторите ѝ да променят и подменят бързо съществуващите услуги, тества "Мобилтел", съобщиха от компанията в четвртък.

 

Тя демонстрира прилагането на т.нар. виртуализация - Network Function Virtualization (NFV), която е една от най-големите технологични стъпки в телеком индустрията. Това стана чрез HD видеострийминг през виртуализирана функционалност на LTE мрежата на Мтел.

 

На живо от стадион "Георги Аспарухов“ се включиха журналистите от Дарик радио Михаил Дюзев и Иво Райчев, тъй като ползите от NFV са най-осезаеми при футболни мачове или концерти, когато трафикът се увеличава многократно и мобилната мрежа се натоварва извън нормалното. Подобна ситуация възниква и по време на големи празници като Нова година например. В тези случаи чрез NFV-технологията телекомите могат да действат по-гъвкаво и по-бързо, за да подсигурят необходимия капацитет, без да разчитат на специализирано оборудване.

 

На практика мрежата не става виртуална, а дава възможност за по-добра организация на работните процеси. Мобилните базови станции и централи продължават да съществуват, но чрез технологията мрежата става по-гъвкава и в нея динамично могат да бъдат преразпределяни мрежовите ресурси. Това ще даде възможност на телеком операторите да реагират по-бързо в зависимост от моментните нужди на клиентите, да променят бързо съществуващи услуги или да осигурят нови в кратък срок.

 

"Уверени сме, че NFV технологията е определяща тенденция в телеком индустрията. Щастливи сме, че Мтел вече направи успешни тестове на NFV. Зад успеха на теста се крие дългосрочната стратегия и годините опит на Мтел в имплементирането на иновативни решения. За Телеком Аустриа Груп (ТАГ) това е втора стъпка от началото на едно пътуване, което цели да изследва най-новите технологии и да подобри услугите, които предлагаме на своите клиенти“, коментира Гюнтер Отендорфер, главен директор "Технологии“ на ТАГ.

 

Главният директор “Технологии“ на Мтел Хорст Пертъл пък посочи, че тестът на виртуализацията е част от инвестициите на компанията за развитието на технологиите, ИТ инфраструктурата и предлаганите продукти. Той припомни, че планираните инвестиции на Мтел за 2014 година са 200 милиона лева, а за периода 2005-2013 година включително – над 1,5 милиарда лева.

 

Тестовете на NFV са част от технологичната стратегия на ТАГ. Освен в България, такива са правени и в Хърватия, като предстоят и в другите държави, където групата е представена.

Споделяне

Още от Бизнес