Мтел променя сигнала "свободно" в мрежата си

Мтел променя сигнала "свободно" в мрежата си

Клиентите на Мтел в районите на Бургас, Варна, Добрич и Шумен вече имат нов сигнал "свободно", а от началото на май по-съвременното и модерно звучене на сигнала ще е въведено в цялата мрежа на оператора в страната, съобщиха от телекома в сряда.

Промяната на сигнала "свободно” е част от стратегията на Мтел постоянно да подобрява своята мрежа, за да достави по-добри услуги на клиентите си, като внедрява последните иновации в телекомуникациите. От началото на 2017 г. досега компанията е инвестирала над 120 милиона лева в модернизация на своята мрежа, пише в съобщението.

Компанията се стреми да е лидер в иновациите на българския телеком пазар. Тя демонстрира скорости в 4G мрежа още през 2011 г. През 2017 г. Мтел започна процеса по внедряването на 4.5G мрежа, която осигурява скорост на връзката с 30% по-висока спрямо досегашната.

Технологията, която позволява това, се нарича "обединяване на честоти” (Carrier Aggregation) и генерира многократно по-бърз интернет в зависимост от използвания честотен спектър. Мтел планира да завърши процеса по внедряване на 4.5G мрежа в цялата страна до края на лятото тази година.

В средата на февруари Мтел показа за пръв път у нас и 5G технология и измери скорост над 2 Gbps, която е с над 10 пъти по-висока от тази при 4G. VR експериментът представи стрийминг на съдържание с 4К резолюция без никакво забавяне. С помощта на специални роботи, които балансират топка върху равна повърхност, беше онагледено ниско закъснение от около 1 милисекунда, което се постига в 5G мрежа. Текущите инвестиции и подготовка на мрежата ще позволят на Мтел бърз ъпгрейд към 5G, когато това е възможно, посочват от дружеството, което е част от австрийския телеком А1 и се очаква да бъде прекръстено така.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?