Мтел се подготвя за внедряване на 5G технологията

Телекомът показа за пръв път у нас как мобилният интернет може да надхвърли 10 Gbps

Мтел се подготвя за внедряване на 5G технологията

Готовност за внедряване на 5G технологията в България, веднага след определяне на стандарта за мрежата, наличността на устройствата за поддръжката ѝ и получаването на необходимите честоти, обяви Мтел в четвъртък.

"Това ще бъде мрежа на мрежите, която ще обедини всички съществуващи стандарти и ще позволи развитието на технологиите на бъдещето – свързаната мобилност, дигиталната медицина и интелигентните фабрики”, коментира Тодор Ташев, главен технически директор на телекома, по време на специално представяне на възможностите на 5G мрежата. Демонстрацията включваше тест на скоростите на новата технология, демонстрация на виртуална реалност (VR).

По време на теста беше измерена скорост над 2 Gbps, която е с над 10 пъти по-висока от тази при 4G мрежата. VR експериментът представи стрийминг на съдържание с 4К резолюция без никакво забавяне. С помощта на специални роботи, които балансират топка върху равна повърхност, беше онагледено ниско закъснение от около 1 милисекунда, което се постига в 5G мрежа.

"Важна цел на 5G мрежите е да намалят закъснението на връзката, за да станат възможни приложенията, работещи в реално време. Времето за обмен на информация между автономни автомобили или роботи например ще бъде около милисекунда, за да могат те да станат неразделна част от живота ни”, допълни Ташев.

Очакванията са този нов начин за комуникация да доведе до значително увеличение на интернет скоростта в мобилните мрежи от над 10 Gbps, посочва телекомът.

Компанията е част от А1 Груп на "Телеком Аустрия", член на алианса NGMN (Next Generation Mobile Networks), в който участват най-големите мобилни оператори в света и който определя стандартите за мобилните мрежи от следващо поколение.

A1 Груп ще играе водеща роля при стандартизацията на бъдещата 5G технология, която до 2023 г. се прогнозира да обхване над една пета от население в света и потребителие ѝ да са 1 милиард, според последния доклад за мобилността от ноември 2017 г. .

Най-големият български мобилен оператор е инвестирал над 130 млн. лв. в мрежата си от 2016 г., когато стартира 4G мрежата си, досега. За пръв път Мтел скорости в 4G мрежа през 2011 г. От пускането на новата технология компанията е регистрирала над 140% ръст на смартфоните в своята мрежа и повече от 800 000 активни 4G потребители. Телекомът отчита и ръст от 240% на трафика на данни, като над 60% от него се осъществява в 4G мрежата, която покрива всички населени места с над 1000 жители у нас при максимална скорост до 150 Mbps.

Ден по-рано компанията отчете ръст при всички основни показатели за 2017 г. Ръстът на приходите спрямо предходната година е 4.7 на сто до 431.2 млн. евро, а оперативната печалба се е увеличила с 3.6 процента до 130.1 млн. евро. Средният приход от фиксирана линия се покачва с 5.9% до 11.4 евро, а средният приход от абонат се запазва на 5.5 евро.

Положителните резултати се дължат на увеличение както на приходите от мобилни услуги и продукти с 3.9% до 337.4 млн. евро, така и на по-високи приходи във фиксирания сегмент със 7.6% до 93.8 млн. евро. Ръстът на приходите от фиксирани услуги е нй-вече заради спортните тв канали на компанията. По-големите приходи в мобилния сегмент идват от повишената употреба на 4G мобилен интернет, водеща до по-големи продажби на мобилни услуги, както и ръст на дела на клиентите на договор до 88%, при 85.4% година по-рано. Продажбите на мобилни устройства нарастват с 22.7% до 57.5 млн. евро поради засиления интерес към смарт телефони и таблети.

Заради ограниченията за броя на предплатените номера са намалели клиентите на мобилни услуги с 3.2% до 3.977 млн. Броят на клиентите на телевизия и домашен интернет нараства в сравнение с миналата година, което частично компенсира общия спад на клиентите на фиксирани услуги с 1.4% до 1.005 млн.

Споделяне

Още от Бизнес