Муамар Кадафи обедини българите

Муамар Кадафи обедини българите
Ден на единство в България. Никой не иска да бъде извън групата на съчувстващите на медиците в Либия, пише германският седмичник "Франкфуртер алгемайне зонтаг цайтунг" в статия за отношението на българското общество към петте осъдени медицински сестри, цитирана от радио Дойче веле. Избиратели и избирани, десни и бивши комунисти, мюсюлмани и християни, бедняци и новобогаташи - всички те споделят една и съща позиция.

Нещо забележително за България - страна, в която всички се карат помежду си със или без причина. Атмосферата напомня на тази при завръщането на Симеон Сакскобургготски след почти 60-годишното му изгнание извън страната.

Шест години по-късно българите пак дължат единството си на монарх - на Муамар Кадафи. Разбирателството в София е следствие от неясния процес, поръчан от либийския лидер, срещу 5 български медицински сестри и един палестински лекар. Задържани преди 8 години, те са обвинени, че нарочно са заразили 426 либийски деца с вируса ХИВ. Преди време обвинението дори твърдеше, че това е станало по поръчение на МОСАД или ЦРУ. Въпреки множеството международни експертизи, твърдящи, че заразата се е разпространила много преди пристигането на българките в болницата, през май 2004 г. те бяха осъдени на смърт. Сега започна нов процес, в който предполагаемите мъчители на българките ги съдят за клевета.

В България сестрите се възприемат като жертви на циничната игра, която Кадафи води, за да бъде приет от Запада. Бившият външен министър Соломон Паси формулира официално широко разпространената представа, че сестрите се използват от Кадафи само като инструмент за външнополитическите му цели. Според него либийците нямали и най-малкото намерение да изпълнят присъдите, но колкото по-сериозно претендират, че ще го направят, толкова повече могат да искат от Запада. Накрая всичко щяло да е въпрос на пари. Първоначално Либия пожела компенсация от 10 милиона долара на дете, в момента цената се редуцира на 250 хиляди.

“Героите” на съдебната драма са вече знаменитости в страната си. По време на новогодишните празници министър-председателят Станишев призова българите да не забравят 5-те си сънароднички, прекарващи вече осма година в либийските затвори. Навсякъде из страната политиците се надпреварват кой да изрази по-голяма солидарност към българките. Кампанията под мотото "Не сте сами" обхвана цялата страна. Под този наслов се провеждат концерти, лепят се плакати, дори българските пощи отпечатаха върху пликовете си това мото. В много български църкви и манастири по време на великденските празници бяха отслужени молебени за освобождението на медицинските сестри. София и други градове смятаха да допринесат дори със символично спиране на тока.

Както при всяка кампания, и при тази имаше редица злоупотреби. Лидерът на партията с популисткото име "Ред, законност, справедливост" пожела да използва драмата на сестрите за собствена изгода. Неговата партия включи имената им в листите си за евровота с твърдението, че Кадафи не би посмял да изпълни смъртна присъда над евродепутати.

Акцията му срещна силна съпротива сред обществото. Премиерът Станишев определи номинациите като морална и политическа злоупотреба с драмата на осъдените. Президентът Първанов изрази мнението си, че е грях да се използват сестрите за партийни цели. Според бившия външен министър Соломон Паси, който 4 години се занимаваше с процеса, евентуално избиране на сестрите в Страсбург само ще повиши цената им. Все пак дотам няма да се стигне, след като Централната избирателна комисия не одобри листата с медицинските сестри по формални причини - те са прекарали над 8 години извън страната.

Заглавието е на Mediapool

Споделяне

Още по темата

Още от България