Мубарак: Обесването на Саддам го превърна в мъченик

Обстоятелствата, при които беше обесен Саддам Хюсеин, превърнаха бившия иракски лидер в мъченик, коментира в петък египетският президент Хосни Мубарак. По думите му неофициалните снимки на изпълнението на присъдата са показали, че случилото се е варварско и отвратително събитие.

Хаотичните сцени на екзекуцията, по време на която Саддам е обиждан, бяха критикувани в цял свят.

Египет е ключов съюзник на САЩ в региона и една от двете арабски държави, подписали мирен договор с Израел.

Мубарак заяви, също така, че е изпратил послание до американския президент Джордж Буш, в което го е призовал да не позволява присъдата да бъде изпълнена по време на Ейд ал-Адха - ислямски празник, който отбелязва края на поклонението в Мека - Хадж.

Буш и други американски представители се дистанцираха от начина, по който беше осъществена екзекуцията, но настояха, че тя е била справедливо възмездие за престъпленията извършени от Садам Хюсеин.

Изказването на египетския президент Хосни Мубарак беше направено в интервю за израелския всекидневник "Йедиот Ахронот" и пред египетската официална агенция МЕНА.

“Хора биват екзекутирани по цял свят, но това, което се случи в Багдад на първия ден от Ейд ал-Адха, е немислимо. Аз не вярвах, че може да се случи”, каза египетският президент.

“Защо те толкова бързаха? Защо го обесиха, докато хората четяха празнични молитви?”, възмути се Мубарак.

“Аз не казвам дали Саддам е заслужавал или не смъртна присъда. Също така не поставям въпроса дали този съд е законен в условията на окупация”, каза Мубарак.

Споделяне

Още от Свят