"Мудис" даде предварителен рейтинг Baa2 със стабилна перспектива на България

Международната рейтингова агенция "Мудис" даде предварителен рейтинг Baa2 със стабилна перспектива по Глобалната средносрочна програма на България, съобщи финансовото министерство. Тя се отнася за емитиране на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари.

Анализаторите от "Мудис" отбелязват, че рейтингът на програмата отразява от една страна перспективата на страната ни за нисък икономически растеж и предизвикателствата пред банковата система, а от друга стабилната фискална позиция, ниския държавен дълг и устойчивите нива на фискалния резерв.

Присъденият рейтинг потвърждава текущата кредитна оценка по суверенните облигации на България и е необходимо условие за регистриране на средносрочната програма на Люксембургската фондова борса. Максималният номинален размер на дълга, който може да бъде поет по програмата, е 8 млрд. eвро. Планира се 6 милиарда да бъдат използвани за погашения по държавния дълг, а остатъкът - за финансиране на бюджетен дефицит в периода от 2015 до 2017 година, сочат от финансовото ведомство.

Споделяне

Още от Бизнес