”Мудис” понижи кредитния рейтинг на Великобритания

Рейтинговата агенция  ”Мудис”  (Moody's) понижи с една степен кредитния рейтинг на Великобритания от максималния ААА на АА1, позовавайки се на слабости на икономиката в средносрочна перспектива, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията обяснява дадената оценка със "замрелите" перспективи за растеж на британската икономика и "високият и нарастващ товар на дълга".

В съобщението на агенцията се допълва обаче, че кредитоспособността на Обединеното кралство остава "изключително висока", а перспективата му е стабилна.

”Мудис” е на мнение, че при определени условия правителството може да приложи плана си за фискална консолидация и "да обърне траекторията на британския дълг".  За британското правителство стъпката е неприятна, но не и неочаквана.

И трите големи рейтингови агенции – ”Мудис”, ”Стандард енд Пуърс” (Standard and Poor's) и ”Фич” (Fitch), промениха прогнозата си по кредитния рейтинг на Великобритания на "негативна".

Финансовият министър Джордж Озбърн коментира в изявление понижаването на кредитния рейтинг от ”Мудис” като "явно напомняне за проблемите с дълга, пред които е изправена нашата страна".

 Вместо да отслабва нашата решимост да въведем плана си за икономическо възстановяване, това решение, тъкмо напротив, я засилва, заяви Озбърн.

Споделяне

Още от Бизнес