"Мудис" понижи рейтинга на 13 италиански банки

"Мудис" понижи рейтинга на 13 италиански банки

Международната рейтингова агенция "Мудис" понижи оценката си за 13 италиански финансови институции, включително за някои от най-големите банки като "Интеса Санпаоло" (Intesa Sanpaolo) и "Уникредит" (Unicredit) и даде отрицателна перспектива за всички рейтинги, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Рейтингът на седем институции се понижава с една степен, а на шест - с две степени. Рейтингите на дългосрочните депозити и дълга на "Интеса Санпаоло" и на "Уникредит" са намалени от А3 на Baa2.

В петък миналата седмица "Мудис" понижи рейтинга на суверенния дълг на Италия от A3 на Baa2, две равнища над така наречения статус "боклук".

В съобщението на рейтинговата агенция се казва, че понижаването на оценките е следствие от "отслабването на кредитния профил на италианското правителство". Според "Мудис" рисковете, пред които е изправена Италия, са засилени от крехкото доверие на пазарите и от финансовите проблеми на Гърция и Испания, предаде Асошиейтед прес.

Анализаторите на рейтинговата агенция са обезпокоени и от намалялото желание на чужди инвеститори да купуват италиански облигации.

Асошиейтед прес дава списък на банките с понижен рейтинг: UniCredit и UniCredit Leasing; Intesa Sanpaolo; Banca Carafirenze; Banca IMI; Banca Monte Parma; Cassa di Risparmio di Parma e Piacenza; Banca Popolare Friuladria; Banca Carige; Credito Emiliano; GE Capital SpA; Cassa Depositi e Prestiti; Istituto Servizi Mercato Agricolo Alimentare.

Споделяне

Още от Бизнес