"Мудис" понижи рейтинга на Гърция до най-ниския възможен

Международната рейтингова агенция "Мудис" понижи оценката си за Гърция от Са до С - най-ниската по скалата на агенцията. "Мудис" твърди, че решението е предизвикано от предложението на Атина за преструктуриране на публичния ѝ дълг, при което частните инвеститори ще загубят 70% от вложенията си.

Според рейтинговата агенция сделката по преструктуриране представлява „извънредна замяна, а следователно и неплатежоспособност”. По скалата на “Мудис” C се присъжда обикновено на страни във фалит и с ниска вероятност да погасят главница или лихви по задълженията си.

Това понижение следва решението на “Стандарт енд Пуърс” от 27 февруари за понижаване рейтинга на Гърция да "частичен фалит", след като бе обявен планът за замяна на гръцките облигации за нови ценни книжа, припомня “Инвестор”.

Замяната ще доведе до намаляване на гръцкия дълг, държан от частни кредитори от 200 на около 100 млрд. евро, ако всички инвеститори участват.

Гърция договори преструктурирането в опит да намали държавния си дълг до 120% от брутния вътрешен продукт до 2020 г. от 160% през миналата година, и да изпълни условията за отпускане на международната спасителна помощ от 130 млрд. евро.

Страната е изправена пред висок риск от неплатежоспособост, дори ако планът е успешен, изтъкват от “Мудис”.

Според агенцията е малко вероятно страната да бъде в състояние да пласира нови облигации на частни инвеститори, след като се изчерпа спасителният пакет.

Наскоро европейските лидери одобриха още една спасителна програма за Гърция, тъй като първият пакет не успя да предотврати фалита на страната. Отделно частните кредитори на Атина са принудени да отпишат около 75% от гръцкия дълг, който притежават.

Вчера финансовите министри на държавите от валутната общност решиха да разделят новата спасителна програма за Гърция на две части, като засега само одобриха средствата, които подкрепят преструктурирането на гръцкия дълг, както и част от парите за рекапитализацията на банките.

В замяна на помощите правителството прокара законодателството за съкращаване на публичните разходи. През седмицата Гърция стартира приватизацията на държавния газов доставчик DEPA. Страната се надява да набере 11 млрд. евро до края на годината от продажба на държавни активи.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?