"Мудис" понижи рейтинга на Испания с три степени

Международната агенция "Мудис" понижи рейтинга на Испания наведнъж с три степени от А3 на Ваа3. Както отбелязва в съобщението си от сряда агенцията, рейтингът отново е поставен на наблюдение, което прави възможно отново да бъде понижен в следващите три месеца.

Като основна причина за понижението на рейтинга агенцията посочва решението на испанското правителство да бъде взета помощ от страните от еврозоната в размер на 100 млрд. евро, нещо, което ще увеличи и без това значителния външен дълг на страната. Освен това от "Мудис" отчитат и общата слабост на испанската икономика.

Освен това Испания има твърде ограничен достъп до финансовите пазари, както се вижда едновременно от факта, че тя разчита на механизмите за борба с кризата в еврозоната за фондовете си за рекапитализация, и от растящата ѝ зависимост от националните ѝ банки като приоритетни купувачи на облигационните ѝ емисии, които на свой ред получават финансирането си от Европейската централна банка, изтъкват още от "Мудис".

По скалата агенцията рейтинг Ваа3 е най-ниската степен на инвестиционния рейтинг. Ако се стигне до по-нататъшно понижение на рейтинга на страната, той ще влезе в скалата на спекулативните.

Франс прес коментира, че решението на "Мудис" е тежък удар за правителството на консерватора Мариано Рахой, който от встъпването си в длъжност през декември се бореше да докаже, че е способен да се справи без прибягване до международна помощ. Когато Рахой дойде на власт, оценката на Испания от "Мудис" беше с пет степени по-висока - А1.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?