"Мудис" понижи с четири степени оценката за Гърция

Международната рейтингова агенция "Мудис" (Moody's) понижи с четири степени оценката за Гърция - от А3 на Ba1. Така Гърция попада в категорията на риск от неизплащане на държавния дълг.

Оценката Ba1 отразява "рисковете, свързани със спасителния план, създаден от страните в еврозоната и Международния валутен фонд", се казва в комюнике на "Мудис".

Рейтинговите агенции "Стандард енд Пуърс" и "Фич" вече понижиха оценките си за Гърция и я класираха в категорията на спекулативни инвестиции. 

Анализатор от "Мудис" посочва, че спасителният план на еврозоната и МВФ ефективно елиминира всякакъв краткосрочен риск от банкрут, свързан с ликвидността, и насърчава прилагането на надежден, жизнеспособен, приемлив пакет от структурни реформи, които биха стабилизирали управлението на дълга. В същото време макроикономическите рискове, както и тези, свързани с приложението на програмата, са съществени и повече отговарят на рейтинг Ba1, който изпраща оценката за гръцките правителствен облигации в "боклучавата" територия.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?