"Мудис" повиши перспективата пред кредитния рейтинг на България

"Мудис" повиши перспективата пред кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция "Мудис" повиши перспективата пред кредитния рейтинг на България от "стабилна" на "положителна" и потвърди дългосрочния рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута - "Baa2", съобщи Министерството на финансите в събота.

Агенцията акцентира върху подобряващите се фискални показатели и провежданата "последователна и благоразумна финансова политика" от държавата.

През последните години финансите на България се характеризират с нарастващи бюджетни излишъци, стабилно намаление на държавния дълг, подобрение в кредитоспособността, значителен фискален резерв и положително влияние на пенсионната реформа върху фискалната устойчивост, се казва в оценката на "Мудис".

"Мудис" очаква през 2020 г. бюджетът да остане на излишък (0.8 % от БВП), а държавният дълг да продължи да се понижава и да достигне 19 % от БВП.

Агенцията допълва, че след 2015 г. растежът на българската икономика е над 3 % годишно и има очаквания положителните развития да продължат през следващите години, като нарастването да се установи около този потенциал.

Министерството на финансите коментира на свой ред, икономическият растеж ще бъде подкрепен и от някои важни инфраструктурни проекти, като строителството на автомагистралите "Хемус" и "Струма", железопътната линия София – Пловдив и по-високото усвояване на средства от европейските фондове.

Повишената конкурентоспособност е подкрепена от нарастващия износ и излишъците по текущата сметка на платежния баланс, което отразява структурните подобрения в икономиката след кризата, се казва в анализа на Министерството на финансите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?