"Мудис" предупреди Великобритания и понижи рейтингите на 6 страни

"Мудис" предупреди Великобритания и понижи рейтингите на 6 страни

"Мудис" понижи суверенните кредитни рейтинги на 6 страни от ЕС и стана първата международната рейтингова агенция, която предупреди, че рейтингът на Великобритания също е под въпрос.

С два пункта е понижен кредитният рейтинг на Испания (от А1 на А3), с един пункт на Италия (от А2 на А3), на Португалия (от Ва2 на Ва3), на Словакия (от А1 на А2), на Словения (от А1 на А2) и на Малта (от А2 на А3).

Едновременно с това "Мудис" промени на негативни прогнозите за Франция, Великобритания и Австрия.

Агенцията потвърдивисоките кредитни рейтинги - ААА - за Франция, Великобритания и Австрия, но промени на негативни прогнозите си за трите страни. Без промяна остана високият кредитен рейтинг на Германия.

Според анализатори на агенцията понижаването на рейтингите и на прогнозите отразява податливостта на деветте страни към растящите финансови и макроикономически рискове, произтичащи от кризата в еврозоната, посочва Ройтерс.

Преди "Мудис" подобни действия бяха предприети от "Стандард енд Пуърс" и "Фич".

"Мудис" също така отбелязва уязвимостта на финансовите пазари в Европа и възможността от бъдещи шокове в системата вследствие на кризата. В края на миналата година агенцията заяви, че ще направи преглед на рейтингите на страните от ЕС, включително на такива извън единната валута.

Най-неочаквано в решението на "Мудис" е понижената прогноза за рейтинга на Великобритания, отбелязват "Файненшъл таймс" и "Уолстрийт джърнал". От началото на кризата в Европа това е първото предупреждение за уязвимост на страната, която е извън еврозоната, но има дългови проблеми. Негативната прогноза означава, че самият рейтинг може да бъде понижен след 12-18 месеца. Така Великобритания се присъединява към "списъка на чакащите" Франция и САЩ, които също са заплашени да загубят първостепенния си рейтинг.

Агенцията счита, че решението за рейтингите отразява "чувствителността на тези страни към нарастващите финансови и макроикономически рискове, произтичащи от кризата в еврозоната, а освен това тези рискове влошават собствените проблеми на тези страни". "Мудис" обръща внимание на дълговите проблеми на Великобритания, но признава наличие на резерв и устойчивост на икономиката.

Британският министър на финансите Джордж Осборн, който е привърженик на строги мерки за бюджетни икономии, заяви, че решението на "Мудис" само доказва правотата на неговия курс на съкращение на държавния дълг. По думите му агенцията е дала да се разбере, че само съществуването на правителствения план за финансова консолидация е предотвратил незабавното понижение на рейтинга.

"Това трябва да отрезви онези, които считат, че Великобритания може да си позволи да не решава проблема с дълга", заяви министърът.

Френският министър на финансите Франсоа Бароан заяви, че "Мудис" поддържа рейтинг ААА на страната му заради "размера на икономиката" и нейната "нарастваща продуктивност".

"Мудис" потвърди най-високия предварителен кредитен рейтинг на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSE). Дадената "стабилна" прогноза по предварителния рейтинг на EFSE отразява главно "стабилната" прогноза на рейтинга на Германия (която е с най-голям дял от гаранционни задължения към фонда – 29.1%), на Холандия (6.1%), Финландия (1.9%) и Люксембург (0.3%), се посочва в съобщението на "Мудис".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?