Мугабе твърди, че печели изборите в Зимбабве, опозицията говори за измами

Робърт Мугабе (в средата)

Високопоставен източник от партията на президента Робърт Мугабе Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) обяви за голяма победа срещу Движението за демократична промяна (ДДП) на премиера Морган Цвангираи на произведените вчера президентски и парламентарни избори, предаде Ройтерс.

"Спечелихме тези избори. Погребахме ДДП. Никога не сме имали каквото и да било съмнение, че ще победим", каза за Ройтерс източникът, пожелал анонимност.

Ранното огласяване на резултати е незаконно в Зимбабве, а полицията заяви, че ще арестува всеки, който направи преждевременни изявления за тях.

ДДП заяви днес, че вотът е бил "монументална измама". Високопоставен източник от партията на премиера каза, че зимбабвийците са били изиграни и че неговата политическа сила не приема това.

Премиерът на Зимбабве Морган Цвангираи определи проведените вчера президентски и парламентарни избори като "огромен фарс" и заяви, че резултатите са невалидни.

Цвангираи твърди, че управляващата партия на президента Робърт Мугабе е организирала кампании за сплашване на избирателите и е фалшифицирала изборните резултати.

"Нелегитимността на изборния резултат ще хвърли страната в криза", прогнозира Цвангираи, цитиран от ДПА.

Група за наблюдение на изборите също е констатирала многобройни проблеми при вота, предаде Асошиейтед прес. Според групата "Мрежа за подкрепа на изборите в Зимбабве" поне един милион от над 6 милиона гласоподаватели не са били включени в изборните листи. Имало е и кампания за възпиране на гласоподавателите да дадат гласа си, твърди групата.

Франс прес съобщава, че сутринта жандармеристи са заели позиция близо до централата на партията на премиера Цвангираи - Движение за демократична промяна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят