Мухоморка, а не лекарят с подменена алкохолна проба уморила пациентка

Лекарят от общинската болница в Дупница, който беше обвинен за смъртта на пациентка и за който след това се появиха съмнения, че е подменил алкохолната си проба, няма вина за леталния изход. Това показва тройна съдебно-медицинска експертиза, изготвена в Националния институт по криминалистика и криминология.

Според изготвената експертиза, причина за смъртта на 35-годишната Павлина Спасова е отравяне с бяла мухоморка. Жената почина в началото на октомври м.г. по време на дежурство на д- р Атанас Дамов. Роднини на жената се усъмниха, че лекарят е употребил алкохол и предизвикаха проверка. Тест с дрегер установи 2.47 промила алкохол в кръвта му.

По-късно при експертиза се оказа, че кръвната проба на доктора е чиста за алкохол и медикаменти, но принадлежи на жена.

В експертизата сега е записано, че смъртта на жената е била непредотвратима. Няма диагностични пропуски и липсват категорични данни за неоказана медицинска помощ, както и за липса на реанимационни мероприятия. Направени са всички лечебни мероприятия и не може да се твърди, че са допуснати медицински или професионални правонарушения, казаха още от прокуратурата.

От прокуратурата в Кюстендил допълниха, че разследването по случая продължава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?